Marokkó kannabisz háborúja

Marokkó kannabisz háborúja

Marokkó drámaian csökkentette kannabisz termelését. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (a UNODC) elmondása szerint az észak-afrikai ország, amely eddig a világ legnagyobb hasisellátója volt, az elmúlt három évben 50%-kal csökkentette termelését.

A marokkói kormánynak 2008 teljesen fel kell számolnia  a kender termesztést. A BBC tudósítói ellátogattak Marokkó kannabiszvidékére, a Rif-hegyekbe, ahol már a tizenötödik század óta termesztik a kendert, vagy – ahogyan itt nevezik – a „Kif"-et. A táj elragadó: sziklás hegycsúcsok néznek le a ragyogóan zöld rétekre.

A tudósítók Alessandro Boccoli-val, a régió mezőgazdasági tanácsadójával együtt utaztak. A férfi elmondta, hogy a rendőrségnek igen nehéz a feladata, nem könnyű átlátni a területet, ismerni kell minden szögletét. „A kannabisz növény jól beleolvad a környezetbe, illeszkedik a klímához, de még az emberek földművelési módjához is."

Egy helyi földműves, Mohamed Garrouj elmondta: „Korábban kannabiszt termesztettem, de aztán nyolc hónapra börtönbe zártak emiatt. Most már végeztem az egésszel, nem termesztek ilyesmit többé. Nem csak engem zártak be, hanem egész falvak kerültek börtönbe emiatt.” A hatóságok nem csak a környéket vizsgálják tüzetesebben, hanem az egész partszakaszon szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. Ennek keretében például a legújabb magas technológiájú szkennereket szerelték fel a kikötőkbe.

Egyes vélekedések szerinte ez a buzgalom a nemzetközi nyomásnak köszönhető, amely arra ösztönzi az országot, hogy lépjen fel szigorúbban a drogkereskedelem ellen. Bizonyos titkosszolgálati értesülések szerint a 2004-es madridi robbantást végrehajtó csoportot is marihuána termesztésből szponzorálták.

A marokkói Belügyminisztérium munkatársa, Khalid Zerouali szerint nem könnyű leállítani ezt az üzletágat, ennek ellenére minden eszközt bevetnek. A marihuána földek megsemmisítésébe pedig a civileket is, az egész társadalmat bevonják.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward