Shop menü

MÁR MŰKÖDIK A 192 GB-OS DDR5-ÖS MEMÓRIA-ALRENDSZER TÁMOGATÁSA AZ ASUS EGYIK X670-ES ALAPLAPJÁVAL

A vállalat megosztott egy képet, ami alapján úgy tűnik, nem kell már sokat várni arra, hogy a Socket AM5-ös platformok alatt használhatóak legyenek az új, 24 GB-os és 48 GB-os kivitelben készülő DDR5-ös memóriamodulok.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Már működik a 192 GB-os DDR5-ös memória-alrendszer támogatása az ASUS egyik X670-es alaplapjával

A 24 GB-os és 48 GB-os memóriamodulok lassan kezdenek tered hódítani a piacon, ennek megfelelően egyre több gyártó kínálatában találkozhatunk majd a termékekkel, és ahogy a sorozatgyártás is egyre inkább felfut, az árak is mérséklődhetnek majd a kezdet magas szinthez képest. Az új memóriakapacitásokkal az az elsődleges cél, hogy új lehetőségeket biztosítanak a gyártók a felhasználók számára, így ők most már nemcsak 64 GB-os, 128 GB-os, illetve 256 GB-os memória-alrendszert építhetnek, hanem 48 GB-os, 96 GB-os és 192 GB-os kapacitásút is.

Egyelőre csak az Intel 12. és 13. generációs Core sorozatú processzorai mellett élvezhetjük maradéktalanul az új memóriakapacitások nyújtotta előnyöket, ugyanis az AMD térfelén a Socket AM5-ös platformot még nem készítették fel az egzotikus kapacitású memóriamodulok kezelésére. Az előzetes tesztek alapján a BIOS ugyan felismerti a 24 GB-os memóriamodulokat, illetve a POST is rendben lefut, ám az operációs rendszer indításába már beletörik a rendszer bicskája. Ez nem véletlen, ugyanis BIOS szintjén még nincs megvalósítva a teljes támogatás, ám a jelek szerint már erre sem kell sokat várni.

Galéria megnyitása

Korábban az AMD háza tájáról érkezett olyan hír, ami szerint már javában folyik a legújabb AGESA mikrokóddal kapcsolatos munka, így heteken belül megjelenhetnek a 24 GB-os és 48 GB-os memóriamodulokat támogató BIOS-ok, most pedig az ASUS mutatta meg, jól haladnak a munkálatok. A gyártó egy képet mutatott arról, hogy a négy darab 48 GB-os memóriamodullal ellátott RoG Strox X670E-E Gaming Wi-Fi alaplap gond nélkül felismeri a 192 GB-nyi rendszermemóriát, a Windowst is gond nélkül indítani tudja, és a RAM használata igazából teljesen zökkenőmentes.

A teszt alkalmával négy darab 48 GB-os DDR5-5200 MHz-es Corsair memóriamodul foglalt helyet a rendszerben. Remélhetőleg hamarosan a publikumhoz is eljutnak az új memóriamodulok támogatását biztosító BIOS-ok, és remélhetőleg nemcsak a RoG Strix család, hanem az olcsóbb alaplapok is megkapják az újfajta memóriamodulok támogatását. Arról egyelőre nincs hír, pontosan mikorra készülnek el az első BIOS-ok és azok mikor válhatnak elérhetővé, ám a dolgok jelenlegi állása szerint erre hamarabb sor kerülhet, mint az előzetesen várható volt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére