Shop menü

KÉT DARAB 24 GB-OS DDR5-ÖS MEMÓRIAMODUL TESZTJE AZ AMD AM5-ÖS PLATFORMJÁVAL: NEM INDULT A WINDOWS

Az új kapacitás-osztályokat bevezető memóriakészletek támogatásánál a jelek szerint az Intel platformok élveznek elsőbbséget, legalábbis a gyártók ezekhez a termékekhez adnak ki megfelelő támogatást biztosító UEFI firmware-eket.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Két darab 24 GB-os DDR5-ös memóriamodul tesztje az AMD AM5-ös platformjával: nem indult a Windows

A DDR5-ös memóriamodulok piacán az elmúlt időszakban szokatlan kapacitással rendelkező memóriamodulok mutatkoztak be, amelyekkel a gyártók alternatívát szeretnének biztosítani a meglévő 32 GB-os, 64 GB-os és 128 GB-os opciók mellé. Egyelőre csak a Crucial (Micron) és a Corsair mutatott be 24 GB-os és 48 GB-oy memóriamodulokat, amelyekkel kétcsatornás memóriatámogatás esetében 48 GB-os vagy 96 GB-os memória-kiépítés érhető el, de ha négy modulban gondolkodunk, akkor akár 96 GB-nyi, illetve 192 GB-nyi fedélzeti memóriával is felvértezhető az adott rendszer.

Galéria megnyitása

A szóban forgó memóriamodulok és memóriacsomagok a dolgok jelenlegi állása szerint csak az Intel platformjait támogatják hivatalosan, azaz vagy 12. generációs Alder Lake-s, vagy pedig 13. generációs Raptor Lake-S processzorral felszerelt rendszerben foghatóak munkára.

Érdekesség, hogy ezek a processzorok eredetileg ugyanúgy 128 GB-os limittel rendelkeztek memóriatámogatás terén, mint az ugyancsak DDR5-ös támogatással érkező AMD RYZEN 7000-es processzorok, ám időközben az Intel térfelén 192 GB-ra nőtt a használható memóriakapacitás maximális értéke, viszont ezt az Intel Ark adatbázisban található adatok nem tükrözik. Jó eséllyel hasonló változás az AMD térfelén is elérhető lesz majd, illetve az említett memóriamodulok támogatását is fejleszthetik.

Galéria megnyitása

A MEGAsizeGPU becenév alatt tevékenykedő twitteres hardverdetektív szerint  jelenleg az AMD Socket AM5-ös platformján nem igazán működnek a 24 GB-os és 48 GB-os memóriamodulok, legalábbis a saját tesztje során erre a következtetésre jutott. Egy AMD RYZEN 5 7600X processzorral és egy ASUS RoG Strix B650E-E Gaming Wi-Fi alaplappal ellátott rendszerrel próbálkozott, ami a 1222-es verziószámú UEFI firmware-t használta.

A BIOS-ban rendben megjelent a 2 x 24 GB-nyi memóriakapacitás, a POST is lefutott, azaz valamiféle kezdetleges támogatásnak lennie kellett ehhez, ám a Windows már nem volt hajlandó elindulni, a boot folyamat hardverhiba miatt megakadt. A BIOS tehát látszólag felismeri a memóriamodulokat és a korrekt kapacitást is kiírja, ám a rendszerindítás már nem működik. Az egyelőre nem derült ki, hogy egy tiszta Windows telepítést követően is ugyanez-e a helyzet, de valószínűleg igen.

Galéria megnyitása

Az Intel térfelén nincs ilyen probléma, az MSI és a Gigabyte alaplapjai például BIOS frissítés nélkül támogatják az új memóriamodulokat, de ezzel egy időben már az ASUS és az ASRock termékeinél is megoldható az újfajta memóriakapacitások használata, ehhez viszont a szükséges BIOS frissítés alkalmazására is szükség van. A 24 GB-os és a 48 GB-os memóriamodulok támogatása a dolgok jelenlegi állása szerint még nem elérhető az AMD Socket AM5-ös platformok esetében, talán azért, mert az alaplapgyártó partnerek inkább az Intel platformok támogatására fókuszálnak inkább, de az is lehet, egyszerűen a legutóbbi AGESA mikrokódban még nincs benne az új memóriamodulok támogatása.

Igazából az alapján, hogy az említett alaplap memória-kompatibilitási listáján még nem szerepelnek a 24 GB-os és 48 GB-os termékek, nincs semmi csoda abban, hogy a rendszer nem indul, viszont ez a teszt legalább figyelemfelkeltő lehet a felhasználók számára: mindig ellenőrizzék, a kiszemelt memóriamodul vagy memóriacsomag szerepel-e az adott alaplap memória-kompatibilitási listáján.

Akárhogy is, az újdonságok egyelőre még nem igazán minősülnek költséghatékony alternatívának, hiszen egy friss „termékcsaládról” van szó, amelynek tagjai az részben az „újdonság varázsa” miatt drágábbak, részben pedig azért, mert még nem készülnek kellően nagy mennyiségben. Addigra, mire ezek a termékek is meghódítják a piacot, remélhetőleg az AMD Socket AM5-ös platformja alatt is gond nélkül használhatóak lesznek. Utóbbinál egyébként 128 GB-nyi memória a platform limitje, igaz, ugyanez volt a helyzet korábban az Intel 600-as és 700-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapjainál, illetve az Alder Lake-S és Raptor Lake-S processzoroknál is, ám időközben a 12. és a 13. generációs Intel Core processzoroknál (nem hivatalosan) megemelhették a maximálisan támogatott memóriakapacitást, ahogy fentebb említettük.

Az Intel Ark adatbázisát fellapozva viszont azt láthatjuk, hogy a hivatalos memóriatámogatás a Core i9-13900K esetében például még mindig 128 GB. Remélhetőleg az AMD-nél is sor kerülhet hasonló lépésre a nem is oly távoli jövőben, illetve az új memóriamodulok megfelelő támogatását is megvalósíthatják.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére