Shop menü

24 GB-OS ÉS 48 GB-OS DDR5-ÖS MEMÓRIAMODULOKAT MUTATOTT BE A MICRON

Az új modulkapacitásoknak köszönhetően új lépcsők jelentek meg, azaz most már 48 GB-nyi és 96 GB-nyi kétcsatornás memória-alrendszerrel is felvértezhetőek a modern platformok, a 64 GB-os és a 128 GB-os opcióknál picit költséghatékonyabban.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
24 GB-os és 48 GB-os DDR5-ös memóriamodulokat mutatott be a Micron

A Micron szokatlan kapacitású memóriamodulokat mutatott be, amelyek elsősorban a költséghatékony memória-alrendszer kialakítását segítik. A 24 GB-os és a 48 GB-os változatok természetesen megkapták a legújabb technológiákat memóriaprofilok terén, azaz mind az AMD EXPO, mind pedig az Intel XMP 3.0-s megoldását támogatják, ennek köszönhetően egyszerűen és gyorsan beállíthatóak névleges paramétereik.

Az új memóriamodulok utóbbiak miatt elsősorban a RYZEN 7000-es sorozatú AMD processzorok, valamint a 12. és 13. generációs Intel Core sorozatú processzorok mellé passzolnak. Alkalmazásuk előtt persze érdemes áttekinteni az adott alaplap memória-kompatibilitási listáját is annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla: az új memóriamodulok, valamint kiszemelt vagy meglévő alaplap tökéletes összhangban működhet együtt.

A Micron legújabb DDR5-ös memóriamoduljai DDR5-5200 MHz-es, illetve DDR5-5600 MHz-es kivitelben válnak elérhetővé, méghozzá CL46-os időzítés és 1,1 V-os üzemi feszültség mellett. A CL46-os érték nem valami acélos, de ha az ár/érték arány amúgy rendben van, az esetek többségében vállalható lesz. Az első független tesztek majd úgyis megmutatják, mi a helyzet ezen a téren.

Galéria megnyitása

Érdekeség, hogy a termékek közül a DDR5-5200 MHz-es effektív órajelen ketyegő példányok csak a szokásos 8 GB-os, 16 GB-os, illetve 32 GB-os kapacitásban érhetőek el, a 24 GB-os és a 48 GB-os DDR5-ös memóriamodulok kizárólag a DDR5-5600 MHz-es sebességosztályban foglalnak helyet. A klasszikus memóriamodulok 16 Gb-es, az új kapacitásokat bevezető példányok viszont 24 Gb-es memóriachipek köré épülhetnek.

Hogy miért lehetnek jók a 24 GB-os és a 48 GB-os modellek? Lényegében azért, mert kétmodulos kiszerelés esetén költséghatékony opciót biztosíthatnak a 64 GB-os és a 128 GB-os modulcsomagokkal szemben, hiszen 48 GB-nyi és 96 GB-nyi kétcsatornás memória-alrendszert tesznek elérhetővé – ami igazából négy alcsatornával dolgozik, de ez most mindegy.

A költséghatékonyabbnak ígérkező memóriacsomagok várhatóan hamarosan megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban, ám az sajnos még nem derült ki, hogy pontosan milyen listaárak lesznek érvényben a DDR5-5200 MHz-es és a DDR5-5600 MHz-es moduloknál, így a különleges kapacitással rendelkező példányok árazása sem ismert. Az eddigi előrejelzések alapján erősen valószínű, hogy a DDR5-ös memóriamodulok árai tovább csökkennek az aktuális negyedév folyamán, ennek mértéke 18% és 23% között helyezkedhet el, ami a kiskereskedelmi árak alakulására is hatással lehet – köztük a Micron új termékeinek árazására is. Az újdonságok természetesen a Micronhoz tartozó Crucial márkanév égisze alatt érkeznek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére