Shop menü

HAMAROSAN ÉRKEZHET A 24 GB-OS ÉS 48 GB-OS MEMÓRIAMODULOKAT TÁMOGATÓ AMD AGESA MIKROKÓD

Addig érdemes mellőzni ezeket az egyelőre még különlegesnek számító memóriamodulokat és memóriacsomagokat, mert nem fog működni velük a rendszer.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hamarosan érkezhet a 24 GB-os és 48 GB-os memóriamodulokat támogató AMD AGESA mikrokód

A memóriamodulok szegmensében nemrégiben új kapacitással rendelkező termékek jelentek meg, amelyekhez egyelőre csak az Intel 600-as és 700-as sorozatú lapkakészleteivel rendelkező alaplapok kínálnak megfelelő támogatást. A normális működéshez esetenként szükség lehet BIOS frissítésre is, így ha ezeket az új memóriamodulokat szeretnénk használni az említett platformokban, érdemes az alaplap gyártójának hivatalos weboldalát is felkeresni, hogy kiderüljön, melyik BIOS kiadástól kezdve biztosított a támogatás ezekhez a „különlegességekhez”.

Nemrégiben az AMD Socket AM5-ös platformjában is kipróbálták a Corsair egyik 48 GB-os memóriacsomagját, ami két darab 24 GB-os memóriamodulból áll. Noha a BIOS felismerte a memóriamodulokat és a POST is lefutott, a Windows indításába már beletört a rendszer bicskája. Úgy tűnik, ez nem véletlen, ugyanis még csak béta formában sem érhető el olyan BIOS az AMD háza táján, ami már megfelelő támogatást nyújtana a 24 GB-os és a 48 GB-os memóriamodulokhoz, legalábbis az iparági információk erre utalnak. Ezzel egy időben az alaplapok memória-kompatibilitási listája sem tartalmazza a különleges kapacitással rendelkező memóriamodulokat, így igazából nem meglepő, hogy azok nem is működnek megfelelően ezzel a platformmal.

Ezeket a memóriamodulokat már többen is tesztelték az AMD AM5-ös platformjában, ám a végeredmény mindig ugyanaz lett: a memóriakapacitást és a memóriamodulok típusát korrekten visszajelezte a BIOS, ám az operációs rendszer indítása már nem sikerült. Ez a helyzet hamarosan változhat, ugyanis az információk szerint már készül az AGESA 1.0.0.7-es mikrokód, ami hivatalosan is támogatni fogja a 24 GB-os és a 48 GB-os memóriamodulokat, és remélhetőleg az AMD térfelén is lehetőség lesz akár 192 GB-nyi memóriakapacitás igénybe vételére is, csak úgy, ahogy az utóbbi időszakban az Intelnél is lehetőség nyílt rá. Pedig az Alder Lake-S és a Raptor Lake-S modelleknél 128 GB a memórialimit hivatalosan, még most, hírünk írásakor is.

Egyelőre az AMD Socket AM5-ös platformjánál tehát érdemes mellőzni a 24 GB-os és 48 GB-os memóriamodulok használatát, áprilisban vagy májusban azonban megérkezhetnek azok a BIOS-ok, amelyekkel már ezeket a modulokat is gond nélkül bevethetjük.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére