Már heti egy óra séta is drámaian javít az ízületi problémákon

A testmozgás pozitív hatásait számtalan kutatás igazolta, és az utóbbi években az is világossá vált, hogy akár minimális sportolással is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljünk bizonyos problémákat vagy lelassítsuk egyes betegségek rosszabbodását.

Már heti egy óra séta is drámaian javít az ízületi problémákon

Egy kutatócsoport nemrégiben azt vizsgálta meg, hogy az ízületi gyulladás leggyakoribb formájában, az osteoarthritisben szenvedők állapotát hogyan befolyásolja a mozgás. Ehhez egy 2004-ben indult adatbázist elemeztek, amelyben az oda bekerült betegek a felvételkor és később is rendszeresen beszámoltak állapotukról és életmódjukról is. A kutatók 1500, négy éven keresztül nyomon követett középkorú beteg adatait analizálták, akik kezdetben térdfájással küzdöttek ugyan, de ez nem akadályozta őket a mozgásban.

Az elemzés szerint azok közül, akik hetente legalább egy órát közepes intenzitással mozogtak (vagyis például gyors ütemben sétáltak), a negyedik év végére mindössze 3 százalék állapota romlott le annyira, hogy már nem tudtak egyedül átkelni az úttesten. Azoknál viszont, akik nem mozogtak legalább egy órát hetente, 24 százalék volt ugyanez az arány. Vagyis ezen betegeknél a mozgásképtelenné válás kockázata minimális testmozgással a nyolcadrészére volt csökkenthető. A legalább egy órát sportoló páciensek között ráadásul fele olyan gyakran szembesültek olyan feladatokkal mindennapjaik során, amit nem tudtak segítség nélkül elvégezni (például felöltözni vagy lezuhanyozni).

A szakértők persze hosszú ideje tudják, hogy az ízületi betegségek megelőzésében és a tünetek enyhítésében nagyon sokat segít a mozgás. A kutatók azonban most arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi az a minimális testedzés, ami a szignifikánsan javíthat a betegek állapotán, illetve lassíthatja az állapot súlyosbodását, mivel az ízületi problémákkal küzdő betegek javának a nem különösebben terhelő mozdulatok is nagyon fájdalmasak, így érthető módon nem kifejezetten vágynak extra mozgásra.

Ez a kutatás pedig azt mutatja, hogy már összesen heti egy óra, vagyis napi pár perc gyors sétával vagy közepesen intenzív tornával is jelentősen lassítható az állapot romlása, így a betegek hosszabb ideig megőrizhetik önállóságukat, és fájdalommentesebb életet élhetnek. A vizsgálat egyik sebezhető pontja, hogy azok, akik valamennyit mozognak, valószínűleg eleve egészségesebbek, de mivel más kutatások is megerősítették, hogy az osteoarthritis esetében a legrövidebb edzések is rengeteget számítanak, ez az eredmény nagyon biztató hír lehet a betegek számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap