Már a neandervölgyiek is használhattak fonalat

Erről tanúskodik egy 50 ezer éves fonaldarab, amely egy francia barlangból került elő.

Már a neandervölgyiek is használhattak fonalat

A lelet alapján a modern ember legközelebbi rokona, a neandervölgyi ember is tudta, hogyan tud szálakból erősebb kötöző- vagy varróanyagot sodorni. Ha pedig erre képes volt, lehetséges, hogy az emberfaj (vagy alfaj) köteleket, ruhákat, zsákokat és hálókat is elő tudott állítani, hogy használja ezeket.

Az Abri du Maras-barlangok feltárását végző nemzetközi kutatócsoport vezetője, Bruce Hardy elmondása szerint mindezen textiltechnikák alapját az jelenti, hogy a kérdéses csoport tagjai rájönnek-e, hogyan kell az elemi szálakat összesodorni erősebb fonalakká. A leletek pedig arra utalnak, hogy ez a neandervölgyiek esetében így volt.

Három méterre a mai felszín alatt, egy 41–52 ezer éves rétegben, a kutatók ráakadtak egy kőszilánkra, vagyis egy apró, de éles korai kőeszközre. A szilánk mikroszkópos vizsgálata során kiderült, hogy ahhoz hozzá van tapadva egy 6 milliméter hosszú, 0,5 milliméter vastagságú fonaldarabka. Utóbbi az óramutató járásával ellentétes irányba (S-sodrat) összesodort szálakból áll, ezek alkotják azt a három fonalágat, amelynek óramutató járásával egyező irányú (Z-sodrat) összesodrásával létrejött a fonal.

„Ha megvizsgálnánk egy ma gyártott fonalat, pontosan ilyen szerkezetet látnánk” – mondja Hardy. A kutatók szerint a fonal nem feltétlenül volt a kőeszköz része, könnyen előfordulhat, hogy csak véletlenül tapadt rá valamiféle textiles anyagról, vagy esetleg ennek vágásakor került a kődarabra.

Galéria megnyitása

A fonal szálainak anyaga az elemzések alapján toboztermő fák kérgéből származik, ami egyúttal azt is megerősíti, hogy nem egy modern cérnaszál került véletlenül a lelőhelyre. A szokatlan alapanyag ellenére a fonal nagyon finoman megmunkált, és nem is túlságosan erős, így vélhetően hasonló funkciót láthatott el, mint napjainkban a vékony fonalak.

A kérdéses lelet feltárása előtt a legrégebbi ismert fonal 19 ezer évvel ezelőttről származott. Ezt a mai Izraelben tárták fel, és egyértelműen a modern emberhez kötötték. Az új fonaldarabka azonban majdnem bizonyosan neandervölgyi munka, mivel a kérdéses időszakban jelen ismereteinek szerint még nem voltak modern emberek Európa ezen részén. A felfedezés kapcsán így az is felmerülhet, hogy a későbbiekben a modern ember a textilek készítésének egyes fogásait nem a neandervölgyiektől vette-e át.

Hardy elmondása szerint a felfedezés újabb bizonyítékkal járul hozzá ahhoz, amit egy ideje már sejtenek a szakértők, vagyis hogy a neandervölgyiek a modern emberhez hasonlóan intelligensek voltak, és olyan komplex viselkedések és technikák jellemezték őket, amiket korábbak kizárólagosan saját elődeinknek tulajdonítottak a szakértők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap