Már a Homo erectus is ügyes kezekkel rendelkezett

Egy 1,42 millió éves kézközépcsonton azonosították azt a jellegzetes nyúlványt, amely a szerszámhasználathoz szükséges kézügyesség egyik kulcsfontosságú feltétele.

Már a Homo erectus is ügyes kezekkel rendelkezett

Az emberi kezet jellegzetes anatómiai felépítése teszi alkalmassá arra, hogy a szerszámok készítéséhez és használatához szükséges precíz mozdulatokat képes legyen végrehajtani. A főemlősök más fajainak mellső végtagjaiban ezek a morfológiai sajátosságok nem figyelhetők meg, így a szakértők sokáig bizonytalanok voltak abban, hogy az emberi evolúció mely pontján bukkanhattak fel ezen jellegzetességek. Nemrégiben azonban egy a Missouri Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tudóscsoport ráakadt egy érdekes csontra, amely megoldást jelenthet a rejtélyre. A Kelet-Afrikában feltárt lelet nagyjából 1,42 millió éves, és ez korai emberfaj, a Homo erectus egyik képviselőjéhez tartozhatott.

A Kenyában megtalált lelet egy III. kézközépcsont, vagyis az a tenyérben található csont, amelyhez a középső ujj kapcsolódik, magyarázza Carol Ward, a kutatás egyik résztvevője. Ami igazán különlegessé teszi a leletet, hogy a csukló felőli végén van rajta egy érdekes csontnyúlvány, az úgynevezett styloideus nyúlvány, amelynek köszönhetően a kézközépcsont ezen vége az ujjak felől gyakorlatilag körbeöleli a csukló egyik központi jelentőségű csontja, a fejescsont erre eső végét. Ezt a nyúlványt mindeddig csak a modern emberben, a neandervölgyi emberben és néhány más, viszonylag későinek számító emberi fajban, illetve alfajban sikerült azonosítani.

A nyúlvány jelentősége, hogy általa sokkal szorosabb rendszerbe záródnak a csukló csontjai, és ennek köszönhetően a fogás biztosabbá és erőteljesebbé válik, ami kulcsfontosságúvá teszi a szerszámhasználatban. A csontot az Acheulean-kori szerszámok legkorábbi ismert lelőhelyének közelében találták meg. Ezek az 1,6 millió évesnél is idősebb szerszámok nagyrészt különféle pattintott kőeszközökből, illetve kőbaltákból tevődnek össze, amelyek elkészítése már komoly kézügyességet igényelt.

Ward elmondása szerint a felfedezésnek köszönhetően lassan kirajzolódik az emberi kéz evolúciójával kapcsolatos teljes kép. Bár a csontnyúlvány feltehetően nem a most megtalált lelettel egy időben bukkant fel először, a szakértők szerint nagyon közel lehet az eredethez, hiszen az 1,8 millió évesnél idősebb leletekben nyomát sem találni hasonlónak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward