Már 3000 üstököst fedeztek fel a SOHO segítségével

Az 1995-ben fellőtt napfigyelő obszervatórium minden idők legsikeresebb üstökösvadász eszközének bizonyult, bár erre eredetileg senki sem számított.

Már 3000 üstököst fedeztek fel a SOHO segítségével

Szeptember 13-án bejelentették, hogy az ESA és a NASA közös napfigyelő műholdja, az 1995-ben útjára indított SOHO(Solar and Heliospheric Observatory) segítségével immár a 3000. üstököst fedezték fel az űreszköz adatait elemző közösség tagjai. A műszer ezzel bebetonozta helyét, mint minden idők legjobb üstökösvadász rendszere. A SOHO fellövése előtt mindössze egy tucat üstököst fedeztek fel az űrből és nagyjából 900-at a Föld felszínéről. A 3000. kométát a thaiföldi Worachate Boonplod azonosította a SOHO adatai között, aki elmondása szerint nagyon boldog, hogy számos társával együtt részese lehet ennek a grandiózus projektnek, és ennek köszönhetően szerepet játszhatott a fontos mérföldkő elérésében.

A SOHO feladata a Nap és bolygóközi tér vizsgálata, amely a földi atmoszférán kívül elterülve jelentős mennyiségeket nyel el központi csillagunk sugárzásából. A Nap‒Föld-rendszer L1 Lagrange-pontjában, vagyis a Nap és a Föld között Nap körüli pályán keringő SOHO a Nap korongját és annak közvetlen környezetét figyeli. Folyamatosan tanulmányozza a központi csillagunkból kiáramló részecskefolyamot, a napszelet, illetve a naptevékenység látványosabb momentumait, például a koronakidobódásokat is vizsgálja. Az elmúlt két évtized folyamán az űrbéli obszervatórium drámaian átalakította és kibővítette a Nappal kapcsolatos ismereteinket.

A 3000. üstökös

Arra, hogy a teleszkóp egyben kiváló üstökösdetektornak is bizonyul, senki sem számított. Az üzembe helyezés után nem sokkal azonban kiderült, hogy a SOHO-nak pozíciójából adódóan kitűnő rálátása nyílik az úgynevezett napsúroló üstökösökre, amelyek nagyon megközelítik a Napot, és sokszor bele is hullanak központi csillagunkba. A SOHO egyes műszerei, például a LASCO nevű koronagráf, viszonylag nagy területet látnak be, így a szakértők reménykedtek abban, hogy egy-egy Naphoz közel merészkedő kométát is megpillantanak majd, de azt senki sem várta, hogy évente 200 üstököst fognak felfedezni a rendszerrel.

A siker persze jelentős részben az adatokat elemzőkön múlt. Ez a lehetőség mindenki számára nyitva áll, hiszen a SOHO adatai szabadon hozzáférhetők a világhálón, gyakorlatilag rögtön, amint visszaérnek a Földre. A NASA által alapított Sungrazer Project (Napsúroló Projekt) keretében így rengeteg amatőr csillagász foglalkozik a bejövő képek elemzésével. Míg a hivatásos tudósok többnyire csak specifikus céllal nyúlnak a SOHO adataihoz, számtalan olyan ember van, aki azzal tölti szabadidejét, hogy minél több begyűjtött képen rágja át magát. Az eredmények pedig magukért beszélnek: a SOHO üstököseinek 95 százalékát amatőr csillagászok fedezték fel.

Egy napsúroló üstökös a sok közül

Az üstökösvadászok a program nyitott jellegéből adódóan nagyon változatos háttérrel rendelkeznek, mondja Karl Battams napkutató, a Washingtoni Tengerészeti Kutatólabor munkatársa, aki 2003 óta üzemelteti a SOHO üstökösfelfedező honlapját. „Akadnak köztük tanárok, kutatók, írók, de van két 13 éves tagunk is” ‒ folytatja Battams.

Az üstökösök régóta tartják bámulatban az emberiséget, egyrészt lenyűgöző látványukkal, másrészt azzal, hogy információkkal szolgálhatnak arról, milyen is volt a Naprendszer ifjúkora, illetve hogy milyenek azok a távoli vidékek rendszerünkben, amelyekre jelenleg még szondákkal sem juthatunk el. A napsúroló üstökösök pedig azért is különleges helyet foglalnak el a kométák között, mert központi csillagunkat is segítenek jobban megismerni. Ionizált gázból álló csóvájuk viselkedésének megfigyelése révén ugyanis feltérképezhető a Nap mágneses tere, és a felső légkörben zajló egyéb folyamatok, például a napszél intenzitása is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward