Május 4-én majdnem eltalálta a Földet egy aprócska aszteroida

Bár az űrszikla elég pici volt, mindössze bolygónk sugarának megfelelő távolságban húzott el a felszíntől.

Május 4-én majdnem eltalálta a Földet egy aprócska aszteroida

A becslések szerint 3–6 méteres égitest pályája legközelebbi pontján 7000 kilométerre volt a Földtől. Az aszteroida annyira megközelítette bolygónkat, hogy annak gravitációja jelentősen megváltoztatta a pályáját. Egy ekkora égitest becsapódása persze nem okozott volna számottevő károkat a felszínen, de kétségkívül látványos jelenség lett volna, ha belép a légkörbe. A keletkező tűzgömb várhatóan fényesebb lett volna a teliholdnál, és azt is figyelemmel lehetett volna követni, ahogy szétesik a légkörben. A nagyobb darabok közül pedig néhány akár a felszínt is elérhette volna.

Az égitestet mindössze néhány órával legnagyobb közelség előtt detektálták a Catalina Sky Survey nevű égboltfelmérési program műszerei. Ez egy automatikus égboltfigyelő projekt, amely során rendszeresen és szisztematikusan végigpásztázzák az égboltot annak változásai, például újonnan feltűnő, mozgó objektumok, köztük potenciális aszteroidák után kutatva. A 2020 JJ katalógusnevű égitestet a rendszer pár perc leforgása alatt négy egymást követő felvételen is észlelte, így rögtön riasztotta az emberi szakértőket. A csillagászok ellenőrizték az adatokat, és alig fél órával az első észlelést követően már közzé is tették az első jelentést az objektumról.

Galéria megnyitása

A rendszer egyben a Föld más pontjain lévő obszervatóriumokat is riasztotta, amelyek perceken belül vizsgálni kezdték a kérdéses koordinátákat. Az első észlelést követő egy órában így Arizonából, Hawaiiról és Illinois-ból is megfigyelték az égitestet. Mielőtt a villámgyorsan begyűjtött megfigyelési adatokból megszületett a pontos pálya, volt egy rövid időszak, amikor a meglévő adatok alapján a modellek 5 százalékra tették a becsapódás esélyét, ami egy ilyen helyzetben meglehetősen magasnak számít. Aztán persze gyorsan kiderült, hogy az objektum elkerüli bolygónkat, de mindenképp biztató, hogy ilyen gyorsak voltak a reakciók. Ehhez persze szerencse is kellett, mivel az ilyen apró égitestek többsége észrevétlenül húz el bolygónk mellett: jelen esetben nagy előny volt, hogy az objektumot kedvező pozíciója miatt látványosan megvilágította a Nap az éjszakai égen.

A legnagyobb megközelítésre május 4-én 12:03-kor (UTC) került sor, akkor az égitest 13 400 kilométerre volt a Föld a középpontjától. Ez olyan szoros közelséget jelent, hogy a Föld gravitációja látványosan megváltoztatta az aszteroida pályáját. Az égitest ennek ellenére továbbra is nagyjából két éves, elliptikus pályán kering a Nap körül, amelynek közelpontja a Föld pályájának közelébe esik, távolpontja pedig a Mars pályán túlra. Vagyis vissza fog térni, bár a számítások szerint nagyon-nagyon sokáig nem kerül újra bolygónk közelébe.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap