Májszerűen működő méregszűrő struktúrát hoztak létre

A különleges szerkezetű hidrogélbe ágyazott nanorészecskék hatékonyan kötik meg a vérbe került pórusképző toxinokat. Az új rendszert a dialízishez hasonló jellegű, szervezeten kívüli használtra szánják.

Májszerűen működő méregszűrő struktúrát hoztak létre

Bár a mellékelt képeken látható struktúra első pillantásra nem igazán hasonlít a májra, működését tekintve nem sokban különbözik ez utóbbitól. A 3D nyomtatással létrehozott fejlesztést a Kaliforniai Egyetem kutatói készítették a vér veszélyes anyagainak kiszűrésére. A készüléket testen kívüli használatra szánják, tehát a kezelések a dialízishez hasonlóan zajlanának. A mesterséges máj nanorészecskéket használ azon méreganyagok megkötésére, amelyek a sejtmembránokat pórusok létrehozásával károsítják.

Az állati harapások, csípések és a bakteriális fertőzések nyomán kialakuló betegségek többségében ilyen, úgynevezett pórusképző toxinok okozzák a problémát. Korábbi kutatások igazolták, hogy a nanorészecskék hatékonyan semlegesítik ezeket a mérgeket, problémát okozott viszont annak megoldása, hogyan juttassák be a részecskéket a szervezetbe a szakértők. A nanorészecskék ugyanis hajlamosak a májban felhalmozódni, így másodlagos mérgezést és májelégtelenséget okozhatnak.

Shaochen Chen, a mostani kutatás vezetője éppen ezért más megoldáshoz folyamodott: a részecskéket egy 3D nyomtatással létrehozott hidrogél mátrixban helyezte el. Az eredményül kapott készülék a májhoz hasonlóan érzékeli, vonzza és megköti a vérbe kerülő toxinokat. A laborkísérletek során a rendszer a felhasznált mintákból maradéktalanul kiszűrte a pórusképző mérgeket.

Ahogy a kutatók elmondták, a rendszer nagy előnye, hogy vörös színre vált, ha mérget kötött meg, így rögtön kiderül, ha toxinok vannak a vérben. A nanorészecskék biokompatibilis hidrogélbe ágyazása alapvetően új elképzelésnek számít, és gyökeresen új módszereket megszületéséhez vezethet, ami a méregtelenítő technológiákat illeti.

A mesterséges májat dinamikus optikai kivetítésen alapuló sztereolitográfiával hozták létre, amelynek lényege, hogy a fotoszenzitív biopolimerbe kevert sejteket vagy nanorészecskéket rendkívül precízen irányítható mikroszkopikus tükrök segítségével világítják meg, pontosan megszilárdítani kívánt részekre célozva a fénysugarakat. A módszerrel rétegről rétegre építhetők fel a legfinomabb struktúrájú rendszerek is, például hajszálerek hálózata vagy a most létrehozott, májként működő anyag.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward