Mágneses tereket találtak egy kettőscsillag két tagja körül

A Farkas csillagképben található bináris rendszer mindkét nagytömegű tagja erős mágneses térrel rendelkezik, ezek ráadásul ellentétes polaritásúak.

Mágneses tereket találtak egy kettőscsillag két tagja körül

Galaxisunk csillagainak nagyjából fele kettőscsillagokat alkot, vagyis olyan rendszerekben létezik, amelyekben két csillag kering egymáshoz közel közös tömegközéppontjuk körül. Ezen bináris rendszerek kapcsán sok fontos kérdés vetődik fel például azzal kapcsolatban, hogy hogyan képződhetnek és viselkedhetnek az ilyen környezetben létező bolygók. Matt Shultz, a kanadai Queen’s University doktorandusza azonban nemrégiben egy másik furcsaságra lett figyelmes egy kettőscsillag kapcsán: az általa tanulmányozott két nagytömegű csillag mindegyike komoly, ráadásul egymással ellentétes polaritású mágneses térrel rendelkezik.

Az ε Lupi nevű, 500 fényévnyire található bináris rendszert a szoros kettőscsillagok mágneses tulajdonságainak vizsgálatára létrehozott BinaMIcS (Binarity and Magnetic Interactions in various classes of Stars) együttműködés keretében kezdték vizsgálni a szakértők. A csillagászok sok éve tudják, hogy a déli Farkas csillagkép negyedik legfényesebb csillaga valójában két kék színű csillagból áll, amelyek 6000-szer fényesebbek a Napnál, és 7‒8-szor annyit nyomnak, mint központi csillagunk. (Az ε Lupi igazándiból egy hármas rendszer, amelyben a két középső csillag 4,56 földi nap alatt kerüli meg egymást, harmadik társuk pedig 64 év alatt kerüli meg őket.)

Shultz a hawaii CFHT(Canada-France-Hawaii Telescope) segítségével tanulmányozta a rendszert, és így fedezte fel, hogy a kettős tagjai saját mágneses térrel rendelkeznek, amelynek eredete azonban egyelőre rejtélyt jelent a szakértők számára. A Naphoz hasonló, alacsonyabb hőmérsékletű csillagokban a mágneses teret az égitest külső rétegében zajló erős anyagáramlások (konvekció) keltik. A forró, nagytömegű csillagok esetében azonban a szakértők jelenlegi elképzelései szerint nincs konvekció ebben a régióban. Ennek ellenére galaxisunk legnehezebb csillagainak közel 10 százaléka erős mágneses térrel rendelkezik.

Hogy ez honnan eredhet, arra jelenleg két magyarázat létezik. Az egyik szerint a mágneses tér a csillag formálódásakor keletkezett, azóta pedig csapdába esett a külső rétegekben. A másik elképzelés szerint szoros kettősökben a mágneses tereket azok a heves csillagplazma-áramlások hívják életre, amelyek a két csillag összeolvadását előzik meg. A mostani felfedezés nagyon valószínűtlenné teszi ez utóbbi feltevést, mondja Shultz. A begyűjtött adatok alapján úgy tűnik ugyanis, hogy az újonnan felfedezett mágneses terek nagyjából egyforma erősek, ugyanakkor pontosan ellentétes polaritásúak, vagyis az egyik csillag mágneses északi pólusa egy irányba néz a másik csillag mágneses déli pólusával.

Abban egyelőre nem biztosak a szakértők, hogy mindez mit is jelenthet, Shultz elmondása szerint azonban nagyon erős a gyanú, hogy a csillagok közti interakciók eredményeként alakultak így a polaritások. Az ellentétes mágneses terek érdekes következményekkel járhatnak, ami a kettőscsillag jövőjét illeti. A szakértők szerint lehetséges, hogy a két magnetoszféra egymás közti interakcióinak eredményeként a csillagok forgása folyamatosan lassul, így azok egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és idővel összeolvadnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward