Mágneses érzékelést mindenkinek!

Egy rendkívül vékony tapasznak köszönhetően rövidesen az ember is csatlakozhat az élővilág azon fajaihoz, amelyek képesek a mágneses mezők érzékelésére.

Mágneses érzékelést mindenkinek!

Számos olyan faj létezik az élővilágban, amely képes a mágneses mezők érzékelésére. A baktériumok, a vándorló madarak, a halak és a gerinctelenek körében egyaránt akadnak példák arra, hogy az állatok mágneses érzékelésükre támaszkodnak a tájékozódásban. Az ember (még) nem tartozik közéjük, ez azonban egy aprócska tapasznak köszönhetően rövidesen megváltozhat.

Egy német kutatócsoport ugyanis egy olyan újfajta szintetikus bőrrel állt elő, amely révén bárki szert tehet az állatok sok szempontból nagyon hasznos képességére. A fejlesztés egyebek mellett az ember és gép közötti gesztusalapú interakciókban, a robotikában használt mozgásérzékelő szenzorok fejlesztése során, illetve egyes orvosi implantátumok vezérlésénél lehet hasznosítható, mondja Michael Melzer, a kutatás egyik résztvevője.

A mindössze 2 mikrométer vastagságú tapasz magnetorezisztív érzékelőlapocskákat hordoz, amelyek mind az időben állandó, mind a dinamikus mágneses mezőket képesek észlelni. A szenzorok kobalt- és rézrétegekből készülnek, amelyeket egy polietilén-tereftalát (PET) fóliára helyeznek. A mágneses mezővel kapcsolatos információkat a tapasz vezeték nélkül továbbítja egy külső egység felé, amelyen képileg is megjelenítődnek az információk.

A tapasz annyira vékony és könnyű, hogy egy négyzetmétere mindössze 3 grammot nyom, ami azt jelenti, hogy akár egy szappanbuborékra is rá lehet helyezni annak megsértése nélkül. Az anyag rendkívül nyúlékony is: bármely irányban eredeti hosszának több mint 2,5-szörösére nyújtható, és ez legalább 1000-szer megismételhető mielőtt az anyag fáradni kezdene. Az összeállítás annyira robusztus, hogy a szenzorok akkor is működőképesek maradnak, ha a tapaszt egy galacsinná gyűrjük össze.

Mindezen tulajdonságai rendkívül alkalmassá teszik a szintetikus bőrt arra, hogy az emberi bőrön vagy akár a belső szerveken is használható legyen. A jövőben a technológia révén folyamatosan ellenőrizhető lehet a mozgásszervi orvosi implantátumok, például a mesterséges izmok vagy ízületek állapota, és az új típusú mozgásérzékelés révén sokat fejlődhet a robotok finommozgása is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward