Lovejoy-üstökös

Lángos csillag jár felettünk.

Lovejoy-üstökös

A Lovejoy-üstökös a Kreutz-féle napsúroló üstökösök családjának tagja, ezek az égitestek adták az emberiség történetének legfényesebb üstököseit: a telehold fényességét elérő 1882-es Nagy Üstököst, és az 1965-ös Ikeya-Seki-üstököst. Az egyetlen probléma velük, hogy legnagyobb fényességüket a Nap közvetlen közelében érik el, amikor 1 foknál is közelebb látszanak ‒ bár inkább mondhatjuk, hogy nem látszanak ‒ központi csillagunkhoz. A Nap kitakarásával, és megfelelő műszerekkel azonban láthatóvá válnak ezek a különleges objektumok.

Több mint 40 év telt el azóta, hogy a Földről utoljára távcsöves megfigyeléssel fedeztek fel napsúroló üstököst, november 27-én azonban ez ismét sikerült. Egy ausztrál amatőrcsillagász, Terry Lovejoy vette észre először az objektumot aznapi felvételeit vizsgálva. A róla elnevezett üstökös dél felől közelítette meg a Napot, így a déli féltekéről volt megfigyelhető, és a szakemberek nem sok reményt fűztek ahhoz, hogy túléli a napközelséget.

A Lovejoy-üstökös végül magyar idő szerint december 16-án hajnali fél kettőkor érte el napközelpontját, 120‒140 ezer kilométeres magasságban húzott el a Nap felszíne felett, ahol a napkorona hőmérséklete eléri az 1 millió fokot. A szakértők szinte biztosak voltak benne, hogy ekkor nyom nélkül elpárolog, de nem így történt. A Solar Dynamics Observatory (SDO) közvetítette az első felvételeket arról, ahogy a „túlélő” kibukkan a Nap korongja mögül. A SOHO űrszonda reggeli órákban készült felvételein már az is látszott, hogy a porcsóva az áthaladás közben leszakadt, és még órákig „lebegett” a Nap közelében.

Az áthaladás során tömegének 90 százalékát elveszítő üstökös legközelebb 900 év múlva látogat el hozzánk. Hazánkból elviekben a napkelte utáni időszakban lenne látható, azonban az időjárás eddig nem kedvezett az északi félteke megfigyelőinek. De kárpótlásul itt megtekinthető egy felvétel Ausztráliából, alább pedig egy egészen különleges nézőpontból, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről vethetünk egy pillantást az üstökösre Dan Burbank űrhajósnak köszönhetően.

Forrás: mcse.hu

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward