Londonban is megkezdték a szem őssejtekkel való gyógyítását

Az eljáráson eddig egy makuladegenerációban szenvedő beteg esett át, akinek egy új klinikai teszt keretében őssejtekből növesztett sejtréteget ültettek a szemébe.

Londonban is megkezdték a szem őssejtekkel való gyógyítását

Az időskori látásvesztés leggyakoribb oka a makuladegeneráció, vagyis az éleslátás helyének, a sárgafoltnak a kóros elfajulása. Mivel a betegség egy nagyon kis területet érint a szemben, a szakértők évek óta úgy vélik, hogy az őssejtterápiával már a jelenlegi technikai feltételek mellett is kezelhető lehet a probléma. Mostanra már több ilyen eljárás is a klinikai kipróbálás fázisába ért. Idén áprilisban arról érkezett hír, hogy dél-koreai kutatók négy makuladegenerációban szenvedő férfi sárgafoltjába fecskendeztekemberi embrionális őssejtekből létrehozott pigmentált hámsejteket. A négy páciens közül három látásában javulás következett be (a sztenderd látásteszt során 2‒4 sorral többet tudtak elolvasni), míg a negyedik beteg állapota változatlan maradt.

Galéria megnyitása

Tavaly szeptemberben egy japán beteg esett át nagyon hasonló kezelésen, azzal a különbséggel, hogy Takahasi Maszajo kutatócsoportja felnőtt testi sejtekből visszaprogramozott, indukált pluripotens őssejtekből hozta létre a bejuttatni kívánt retinasejteket, elsőként használva emberi betegen ezt az őssejttípust. A műtétet követően az idős nőbeteg szintén azt mondta, hogy élesebben lát a korábbinál. Hogy mindez pontosan mit jelent, és mennyire tartós a javulás, azt persze csak évek múlva lehet biztosan megmondani. Annyi azonban kiderült az eddigi kísérletekből, hogy az őssejtkezeléssel kapcsolatos legnagyobb aggályok egyike sem jelentkezett a betegekben, vagyis nem alakultak ki bennük tumorok, és a beültetett sejtek nem kezdtek másfajta szövetekké átalakulni.

Galéria megnyitásaA napokban újabb fontos lépés történt a rengeteg embert érintő szembetegség őssejtekkel való gyógyításának forradalmasítása felé, hiszen az Egyesült Királyságban is megkezdtéka módszer klinikai kipróbálását. A Moorsfields Szemkórházban zajló procedúrák során egy-két óra alatt ültetik be azt a pigmentált hámsejtekből álló lapocskát, amelyet embrionális őssejtekből növesztettek. A műtéten elsőként átesett páciens a makuladegeneráció súlyosabb, nedves formájában szenvedett. A betegség a száraz formával kezdődik, amelynek során kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel a sárgafolt területén, sárgás színű lerakódásokat képezve a látóhártyán. Az esetek 10 százalékában néhány év elteltével a betegség átmegy a nedves fázisba, vagyis kóros érnövekedés indul meg az éleslátás helye alatti rétegekben. Az erekből vér kezd szivárogni a fényérzékeny sejtek közé, fokozatosan elpusztítva azokat, így a beteg néhány nap alatt teljesen elveszítheti a látását.

A londoni klinikai teszt keretében a következő 18 hónap során további 9 hasonló műtétet terveznek végrehajtani a szakértők, hogy feltárják, mennyire biztonságos és hatékony az eljárás. „Egy igazi regeneratív eljárásról van szó” ‒ mondja Lyndon Da Cruz, az első beteg sebésze. Korábban lehetetlennek tűnt az elpusztult sejtek pótlása, ha azonban kívülről be tudjuk ültetni azt a sejtréteget, amely hiányzik, és munkára is bírjuk ezeket, azzal ténylegesen érdemben segíthetünk a betegségben szenvedőkön, folytatja a szakértő. Ami az első műtétet illeti, arról egyelőre csak annyit tudni, hogy augusztusban került sor az operációra, amely a jelek szerint kiválóan sikerült. Hogy a beteg látása javult-e valamit a beavatkozás eredményeként, arról a kutatók legkorábban decemberben tudnak nyilatkozni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap