Logitech Harmony 885 - a távirányító

A Logitech is része szeretne lenni otthoni szórakozató központunknak, ezért kifejlesztett egy univerzális, otthoni készülékeink használatát megkönnyítő távirányítót.

Logitech Harmony 885 - a távirányító

A távirányító, kinézete és funkciói

A legtöbb mai cég szeretné kihasználni az alkalmat, hogy beférkőzzön nappalinkba olyan eszközökkel, amik használatával megkönnyíthetjük szórakozásunkat, vagy akár még nagyobb élményben részesülhetünk. Gondoljunk csak a Logitech-től a Wireless DJ-re, az Apple iPhone-ra, avagy a Microsoft XboX 360-ra. Mindezek célja, hogy mindennapi életünkben részt vegyenek, szórakoztassanak, és nem utolsó sorban jelentős piaci részesedést szerezzenek. A verseny elkezdődött, egy vállalat számára nélkülözhetetlen életben maradásához, hogy részt vegyen a "kultúrális forradalomban".

A Logitech - többek között - egy univerzális távirányító-családdal rukkolt elő, amely a hangzatos Harmony nevet kapta. A termékskála a legegyszerűbb egyszínű, olcsó változatoktól az érintőképernyős drága eszközökig terjed. Mi most a Harmony 885 távirányítót vetettük kínvallatás alá, és olyan kérdésekre kerestük a válasz, hogy vajon megéri-e az árát, és valóban szükségünk van-e ilyen eszközökre a saját otthonunkban.

A Harmony 885 Universal Remote a Logitech-től megszokottan feltűnést keltő csomagolásban kerül a boltok polcaira. A távirányítóhoz mellékelve van még egy töltőkábel, dokkoló, USB-kábel, egy újratölthető Lítium-ionos akkumulátor, és természetesen egy kézikönyv és telepítőlemez is.

A távirányító már első ránézésre is eléggé stílusos, mindentudó darabnak tűnik. Rengeteg gomb található rajta, amikhez kedvenc televíziónk, dvd-lejátszónk, videólejátszónk, vagy akár távirányítós világításunk, klímánk funkcióit rendelhetjük. Az irányítható eszközök listája nagyon hosszú, és csak ránk vár, hogy felfedezzük lehetőségeit.

Jellemzők, főbb funkciók:

[list type="unordered"]

[*]Színes kijelző, változtatható témák.

[*]Újratölthető.

[*]Infravörös vezérlés.

[*]Multiplatform (PC, Macintosh).

[*]Tanítható.

[/list]

Eszköz (device) hozzáadása

Mielőtt hozzálátnánk a távirányító használatához, egész egyszerűen meg kell neki tanítani, hogy hogyan kapcsolja ki a televíziót, hogy váltson csatornát stb. Rosszabb esetben ezt nekünk manuálisan kell megtenni úgy, hogy az eredeti távirányító gombjait nyomogatva megtanítjuk a Harmony 885-ünknek a parancsok infravörös kódjait. A jobb eset az, hogy a Logitech adatbázisában - ami iszonyú nagy, és folyamatosan bővül - benne található készülékünk, és akkor egész egyszerűen onnan letölti a program a távirányítónkba a megfelelő parancsokat. A támogatott eszközök típusok, illetve a televízió-márkák közül egy pár darab a nagy listából.

Ezért a művelet elkezdése előtt fel kell jegyezni az összes irányítani kívánt eszköz márkáját és modellszámát. Ha ez megtörtént, akkor töltsük fel a távirányító akkumulátorját, és csatlakoztassuk az USB-kábellel a számítógép egy tetszőleges portjára. Végül ha ez sikerült, a mellékelt CD-lemezről, vagy a Logitech honlapjáról letöltve fel kell telepíteni a Logitech Harmony Remote Software-t. Fontos megjegyzés, hogy a távirányító beüzemeléséhez szükség van internet-hozzáférésre, mivel onnan történik - jobb esetben - az infravörös parancsok letöltése. Mindemellett készülékeink és tevékenységeink beállításai egy felhasználói profilban lesznek eltárolva az interneten, amit a program beüzemelése után kell létrehoznunk.

Ezután következik pár személyes információ megadása, és végül jöhet a telepítés.

A távirányító rengeteg készüléket támogat, elég csak a legördülő listát megnézni. Amit szeretnénk az univerzális távirányítóval irányítani, annak a márkáját egyszerűen ki kell választani a listából.

Ha olyan modellszámot ütünk be, ami nem létezik az adatbázisban, akkor a következő lépés fog fogadni minket:

A kezelőfelület nem tesz mást, csak egyszerűen megnézi, hogy az eddigi távirányítónk milyen infravörös parancsokat használ. Ha van egyezés, akkor a következő oldalon felajánl nekünk olyan eszközöket, amik hasonlóak a meglévőhöz az infravörös parancsok alapján. Ha nincs egyezés, akkor nincs más lehetőség, mint egyenként "megtanítani" a Logitech Harmony 885-nek a távirányító eddig használt parancsait.

Ha ez kész van, akkor folytatódhat a telepítés különböző tevékenységek (activity-k) hozzáadásával.

Tevékenység (activity) készítése

A tevékenység nem más, mint makrók, amiket a tevékenység indításakor egymásután futtat le a távirányító. Ez nagyon hasznos, kényelmes funkció, ugyanis elég csak kiválasztani az univerzális távirányítón, hogy DVD-t szeretnénk nézni, és máris bekapcsol a televízió, a DVD-lejátszó, a megfelelő csatornára vált a TV és elindul az asztali lejátszóba behelyezett film. De ugyanezt meg lehet csinálni videokazetta lejátszóval sőt még akár játékkonzolokkal is. A lehetőségek száma korlátlan, és csak ránk vár, hogy kiaknázzuk.

Legelőször az előző oldalon látható módon be kell állítani az otthon található, és vezérelni kívánt eszközöket. Ha ez megtörtént akkor a program automatikusan fel fog ajánlani különböző lehetőségeket - például feltelepítettük a televízió-t, akkor a TV-nézés és teletext böngészés automatikusan beállítódik.

Ha ez így rendben van, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, és megvárhatjuk, amíg az alkalmazás frissíti az univerzális távirányító memóriáját az új parancsokkal. Utána egyszerűen lecsatlakoztathatjuk a távirányítót, és birtokba vehetjük az új funkciókkal felvértezett masinánkat.

Értékelés - avagy megéri-e a pénzét?

A legelső kérdés, amit az értékelés során fel kell vetnünk, az az, hogy szükségünk van-e ilyen termékekre egyáltalán? A válasz nem egyszerű, vannak előnyök, vannak hátrányok. Ilyen univerzális távirányító használatával megkönnyíthetjük életünket, hiszen elég egy gombnyomással zenét hallgatni, DVD-t lejátszani, és ugyanilyen egyszerű több eszköz vezérlése. Nem lesznek távirányító-halmok, ezzel az egy eszközzel tudjuk az összes berendezést irányítani. Ráadásul egy stílusos, szép kidolgozású eszközzel gyarapodhat a nappalink.

Hátrány főként az, hogy meg kell tanulni a használatát, illetve ha nem egy népszerű televízió, vagy bármilyen széles körben elterjedt szórakoztatóeszköz van a tulajdonunkban, akkor előfordulhat, hogy egyenként kell megtanítani a Harmony 885-nek a parancsokat, ami valljuk be egy eléggé kellemetlen és nem kívánt procedúra. Ráadásul közben felmerülhet a kérdés, hogy miért is van erre szükség, hisz mindezt tudja a régi távirányítóm? Ráadásul minek adjak ki 44 ezer forintot egy új távirányítóért?

Röviden: számos előnye ellenére nehézkes lehet megfelelően beállítani, aki viszont vállalja a macerát - már ha kell -, akkor egy jó minőségű, tetszetős, funkciógazdag társra tudja leváltani a többi távirányítót.

Tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Stílusos, jó minőségű anyagokból készült.

[*]Könnyen kezelhető, felhasználóbarát kezelőfelület.

[/list]

Nem tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Nem populáris szórakoztatóeszköz esetén hosszadalmas a parancsok egyenkénti megtanítása.

[*]Az ára

[/list]

Köszönjük az Expert Computer Kft-nek a terméket!

Az alábbi linkre kattintva találhatóak meg a távirányítók!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward