Lézerszkenneléssel megjósolható lehet a földrengések helye

Amerikai, mexikói és kínai kutatók minden eddiginél átfogóbb topografikus képet hoztak létre egy terület földrengés előtti és utáni állapotáról. 

Lézerszkenneléssel megjósolható lehet a földrengések helye

Amerikai, mexikói és kínai kutatók minden eddiginél átfogóbb topografikus képet hoztak létre egy terület földrengés előtti és utáni állapotáról. A 2010. április 4-én Mexikóban bekövetkezett 7,2 magnitúdójú rengés 120 kilométer hosszúságú, több törésvonal mentén végighúzódó repedést hozott létre az ország északi felében. A területről korábban légi lézerszkenneléssel (LIDAR) készült képeket összehasonlították a rengés utáni állapotokkal, így pontosan meg tudták állapítani, hogy merre és mennyit mozdult el a felszín. A vizsgálat során néhány új, eddig dokumentálatlan törésvonalat is felfedeztek.

A LIDAR technológia nagyon precíz topográfiai méréseket tesz lehetővé, és szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mexikói kormány 2006-ban ezt a módszert használta a régió feltérképezésére, így friss adatok álltak rendelkezésre a terület rengés előtti állapotáról. Az új felmérést az Arizonai Állami Egyetem kutatói végezték.

A földrengésnek közvetlenül kitett területet először felszíni mérésekkel határolták be, majd légi lézerszkenneléssel három nap alatt felmérték a 360 négyzetkilométeres régiót. Voltak kiugróan jól látható rengési nyomok, de akadtak olyan aprócska eltérések is, amelyek csak a technológia alkalmazásával váltak észlelhetővé. A korábbi felvételek alapján világossá vált, hogyan okozta a földrengést a végzetes napon az apróbb törésvonalak „egybeállása”.

A geofizikusok már egy évtizede alkalmazzák a LIDAR-t, de egyelőre nagyon kevés rengés előtti térkép áll rendelkezésre. 2009-ben a NASA módosított egy Gulfstream III repülőgépet, amelynek feladata a dél-kaliforniai törésvonalak feltérképezése egy radarrendszer segítségével. Ha több ilyen felvétel állna rendelkezésre, az nagyban segítene a szeizmológusoknak annak előrejelzésében, hogy hol valószínűsíthető leginkább egy rengés bekövetkezése, és mely területek szenvedhetik el a legnagyobb károkat.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward