Lézerrel működtetett bionikus szem

Hosszas elméleti és gyakorlati kutatómunka, kísérletezés és vita után úgy tűnik, hogy a bionikus szemimplantátumok végre tényleg megjelentek a piacon. 

Lézerrel működtetett bionikus szem

Hosszas elméleti és gyakorlati kutatómunka, kísérletezés és vita után úgy tűnik, hogy a bionikus szemimplantátumok végre tényleg megjelentek a piacon. Európában már van lehetőség a beültetésre, és elvileg rövidesen az Egyesült Államokban is engedélyezik a mesterséges rendszerek használatát. Az implantátumok képesek részben helyreállítani a teljesen vak páciensek látását is, amennyiben a vakság oka a retina hibájában keresendő. Ez történik a milliókat érintő makula degeneráció, a cukorbetegség nyomán fellépő retinopátia és számos egyéb degeneratív szembetegség esetében.

Az elsőként piacra dobott rendszert, az Argus II-t a Second Sight nevű cég fejlesztette ki és kezdte árusítani Európában. Nagyjából 115 ezer dollárnak megfelelő összegért egy 4 órás műtét során aprócska antennát helyeznek el a szem mögött, amely hatvan elektródával kapcsolódik a retinához. A rendszert egy speciális kamerákkal ellátott szemüveg teszi teljessé, és végeredményben egy 60 pixel felbontású képet juttat el az agy látóközpontjába. Az Argus II első használói arról számoltak be, hogy képesek felismerni a tárgyak alakját, követni a mozgást, és a nagybetűs írást is el tudják olvasni, ha lassan is.

Az implantátum második változata a Bio-Retina a Nano Retina fejlesztésében készül, és jóval többet tud előfutáránál. Jóval kevesebbe is fog kerülni (várhatóan körülbelül 60 ezer dollárba), és külső kamerák helyett a fényérzékelő szenzorokat egyenesen a szembe, a retina fölé ültetik be. A műtét mindössze 30 percig tart, és kizárólag helyi érzéstelenítéssel megoldható.

A retina különféle hibáiból eredő látásvesztés esetén ezen fényérzékeny réteg sejtjei, a csapok és a pálcikák működnek elégtelenül. A Bio-Retina beültetésekor egy 24x24-es felbontású, vagyis 576 pixeles szenzort helyeznek a retinára, és az 576 elektródát összekötik a látóideggel. A beépített képfeldolgozó-rendszer a szenzor egyes pixelei által felfogott információt az agy által is értelmezhető elektromos impulzusokká alakítja, és a folyamat végén egy szürkeskálás képet lát a páciens.

A rendszer beültetett része egy aprócska napelem-cellát is tartalmaz, amelyet egy infravöröshöz közeli lézer táplál energiával. A lézer a Bio-Retina készülékének részét képező szemüvegbe van beépítve, láthatatlan és ártalmatlan fényével viselője szemébe világít, és feltöltött állapotban tartja az implantátumot.

A Bio-Retina klinikai tesztjei 2013-ban kezdődhetnek meg Európában, az Egyesült Államokban valószínűleg ennél jóval többet kell várni az emberi kipróbálásra. Közben számos kutatócsoport dolgozik alternatív megoldásokon, nagyobb felbontásra képes rendszereken, és olyan készülékeken, amelyekkel már a színlátás is lehetséges lesz.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward