Leugrálnak a vízcseppek a gekkók bőréről

A gekkók bőre olyannyira víztaszító, hogy a rá lecsapódó piciny vízcseppeket is pillanatok alatt lepattintja magáról.

Leugrálnak a vízcseppek a gekkók bőréről

A gekkók hosszú ideje állnak az anyagkutatók érdeklődésének homlokterében, hiszen látszólag erőfeszítések nélkül képesek a falra vagy a plafonra tapasztani lábaikat, majd azokat onnan könnyedén el is emelik. Egy új kutatás azonban kiderítette, hogy nemcsak a gyíkok különleges végtagjai tarthatnak számot az új anyagfajták kidolgozásán munkálkodók kutatók számára, hanem az állatok testének más részeit borító kültakaró is. A gekkók testéről készült közeli felvételek ugyanis feltárták, hogy az állatok bőre olyannyira víztaszító, hogy az arra természetes módon lecsapódó vízcseppeket is villámgyorsan lepattintja magáról.

A jelenséget néhány rovaron és bizonyos mesterséges anyagokon már korábban is megfigyelték, azt azonban mostanáig senki sem tudta, hogy a gekkók bőre is ilyen mértékben hidrofób. A víztaszítás titka a piciny gyíkok esetében abban rejlik, hogy az állatok testét miniatűr szőrszerű struktúrák borítják, és ezek akadályozzák meg, hogy a cseppek nyugodtan megüljenek a kültakarón.

A gekkók legújabb különleges tulajdonságát Gregory és Jolanta Watson ausztrál kutatók fedezték fel. A szakértők észrevették, hogy párás körülmények között a Lucasium steindachneri nevű faj képviselőin nem egy vékony folyadékfilm képződik, ahogy várnánk, hanem a piciny struktúrák nagyobb cseppekbe terelik össze az állatok bőrére lecsapódó nedvességet. Amikor a cseppek elérnek egy bizonyos méretet, egyszerűen lepattannak a gekkó bőréről, felszabadítvaazt az energiát, ami a kisebb cseppek egyesülése során gyűlt fel.

A cseppek többsége olyan sebességgel lövi ki magát a gyíkok bőréről, hogy az nem tér vissza az állat testére. Ha egy-egy csepp mégis visszahullik, az hamarosan egyesül néhány másikkal, és közben újra elég energiát gyűjt össze egy nagyobb ugráshoz. Jolanta Watson szerint a víztaszító bőrstruktúra célja a nedvességet kedvelő mikrobák megtelepedésének megakadályozása lehet, vagyis a hidrofób bőrfelület egyben öntisztító is. A gekkóbőr mesterséges utánzása révén a kutatók reményei szerint egy napon újfajta víztaszító és antibakteriális borítások lehetnek létrehozhatók.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward