Létszámleépítésbe kezd a Netflix

Gazdasági döntésről van szó, és jelentősen érintett a rajongói honlap munkavállalói köre, a Tudum, mely nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Létszámleépítésbe kezd a Netflix

A Netflix nehéz helyzetben van, és most egy újabb rossz hír érkezett a vállalattól, ami leginkább az ott dolgozókat érintheti nehezen, amellett persze, hogy a befektetők borús hangulatának sem tesz jót. Elbocsátási hullámot indított a streaming platform, aminek az eredményeként több mint 100 munkavállaló talpára köt útilaput.

Kiábrándító negyedéves jelentést és az először csökkenő előfizetői számot követően most arról számolhatunk be a Netflix kapcsán, hogy megválik számos dolgozótól. A hírről a Variety számolt be, de mostanra több forrás is megerősítette az információt. Leginkább a Tudum az érintett ebben az ügyben, amiről sokan talán sosem hallottak, és ez jelenti számára a legnagyobb problémát.

Galéria megnyitása

A Tudum egy olyan rajongói oldal, ami a különböző Netflix kötődésű projektekkel kapcsolatosan igyekszik tájékoztatni a fanokat globálisan. A streaming platform tavaly év végén indította el a Tudumot, de ez nem lett olyan horderejű, mint amire a vállalat számított. Már áprilisban elkezdte visszavágni a szerkesztői brigádot a Netflix, és időközben kiderült az is, hogy még több elbocsátással kell számolni. Most viszont a vártnál is több embert küld el a cég, és már nem kizárólag a Tudum érintett.

Galéria megnyitása

Nagyjából 150 munkavállaló szerződését bontja fel a Netflix, ami ugyan nem jelentős ahhoz képest, hogy mekkora a dolgozói köre, de ez a lépés már azt jelzi, hogy továbbra sem igazán rendeződik a platform helyzete. Nem is igazán próbált terelni a vállalat, amikor az okokról kérdezték. Elismerte a Netflix, hogy a mostani lépés leginkább pénzügyi érdekek által vezérelt, ha nem is teljes egészében erről van szó. Szóval a legtöbb ember jól teljesített, de a továbbiakban a Netflix már nem kívánja őket foglalkoztatni.

„Amint azt a pénzügyi beszámolónk alkalmával kifejtettük, a bevételek lassuló növekedése azt jelenti, hogy a költségnövekedésünket is lassítanunk kell. Ezért sajnos ma körülbelül 150 alkalmazottat bocsátunk el, akik többnyire az Egyesült Államokban dolgoztak. Ezeket a változásokat elsősorban az üzleti szükségletek, nem pedig az egyéni teljesítményt érintő problémák vezérlik, ami különösen nehézzé teszi a lépést, mivel egyikünk sem szeretne búcsút inteni ilyen nagyszerű kollégáinknak. Keményen dolgozunk azon, hogy támogassuk őket ebben a nagyon nehéz átmenetben.” – jelentette ki a Netflix.

Galéria megnyitása

A vállalat számára még nehezebb idők jöhetnek, legalábbis a felhasználói bázis szempontjából. A legfrissebb előrejelzés szerint az első negyedévben elkönyvelt 200 ezres előfizetőcsökkenés csak a jéghegy csúcsa volt. A mostani negyedévben nagy valószínűség szerint már akár 2 millióval is szűkülhet a kör.

Nehezíti a Netflix helyzetét az ukrán-orosz háború is, ugyanis az összecsapások kezdetén mások mellett a streaming szolgáltató is szankciókat jelentett be. Oroszországban teljesen elérhetetlenné tette a tartalmakat, és felfüggesztette az előfizetéseket, hogy emiatt anyagi kára senkinek se származzon. Emiatt is jelentős bevételektől esik el a vállalat, továbbá az utóbbi időben kevesebb sikerfilm jelent meg a kínálatában, ami ugyancsak rontja a helyzetét, és serkentheti az elvándorlást.

Galéria megnyitása

Sajnos az is biztos, hogy a leépítések a szolgáltatás gyengélkedésére nem jelentenek majd megoldást, szóval nem kizárt, hogy lesz még hasonló hír az idei évben a Netflix kapcsán. A platform egészen tavaly novemberig nagyon szépen ívelt felfelé, de ott bekövetkezett egy törés. Azóta a 700 dollárt is megjárt értékpapírjai egészen 200 dollár alá estek vissza, és már vannak olyan befektetők, akik beperelnék a céget a veszteségeikért. A leépítések hírére is némi csökkenésnek indult az árfolyam, de a nagy zuhanások után ennek már nem volt jelentős hatása.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap