Lenyűgözően teljesít egy újfajta diabéteszterápia

A kezelt 2-es típusú cukorbetegek 90 százalékánál inzulininjekciók nélkül is stabil a vércukorszint – 1 évvel a beavatkozás után is.

Lenyűgözően teljesít egy újfajta diabéteszterápia

A módszert egy holland kutatócsoport fejlesztette ki, és eddig 50 betegen tesztelték. A beavatkozás során egy felfújható szondát juttatnak le a betegek száján keresztül azok vékonybelébe. Ha a szonda leért, azt egy csövön keresztül forró vízzel töltik fel, és a hővel elpusztítják a belek nyálkahártyáját. A réteg nagyjából két hét alatt regenerálódik, és eredetileg szakértők által sem várt módon javítja a cukorbetegek állapotát. Az egy órás procedúrán átesett diabéteszes betegek 90 százalékánál a vércukorszint egy év elteltével is stabil volt, holott ezt előtte csak napi többszöri inzulininjekcióval tudták biztosítani.

Jacques Bergman, a kutatás vezetője szerint a beavatkozás nem különösebben kellemetlen, és a jótékony hatás gyakorlatilag azonnal észlelhető. Ahogy a nyálkahártya gyógyulni kezd, a vércukorszint már az operáció másnapján elkezd stabilizálódni. Hogy a megoldás mennyire tartós, az egyelőre rejtély, de a szakértők szerint úgy tűnik, hogy annak sincs akadálya, hogy rendszeresen megismételjék, ha erre szükség van.

Amellett, hogy a kezelés a betegek túlnyomó többségénél szükségtelenné teszi az inzulinpótlást, a szakértők elmondása szerint igen valószínű, hogy a beavatkozáson átesettek esetében csökken a szív- és érrendszeri problémák, a veseelégtelenség, a vakság és a végtagi érzéketlenség kialakulása is.

A cukorbetegek száma jelentősen megnőtt az utóbbi években, és tízből kilenc beteg a betegség 2-es változatában szenved. Míg az 1-es típusú diabéteszes betegek hasnyálmirigye egyáltalán nem termel inzulint, a betegség 2-es változatánál a probléma részben abból adódik, hogy az inzulin szintje alacsony, illetve hogy a sejtek nem reagálnak normálisan a hormon jelenlétére. A jelek szerint a vékonybél nyálkahártyájának megújításával ez a rezisztencia szüntethető meg, amely elég ahhoz, hogy tartósan helyrerázódjon a vércukorszint.

A kutatócsoport egyelőre óvatosan optimista az eredményekkel kapcsolatban, és gőzerővel folytatja tovább a munkát. Jelenleg 28–75 év közötti önkénteseket keresnek a klinikai tesztek következő körére, amelyben már 100 főn próbálják ki a módszer hatásosságát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap