Shop menü

LEKERÜLT A LEHETSÉGES RÁKKELTŐK LISTÁJÁRÓL A KÁVÉ

A koffeines ital a jelek szerint bizonyos daganatos megbetegedések ellen még védelmet is nyújthat, feltéve, hogy nem fogyasztjuk túlságosan forrón.
Jools _
Jools _
Lekerült a lehetséges rákkeltők listájáról a kávé

A kávérajongók örülhetnek, ugyanis 25 évvel azután, hogy a kávé a lehetséges karcinogének listájára került, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) most kiemelte ebből a kategóriából. A WHO 5 csoportba sorolja az anyagokat az alapján, hogy mennyire tekinthető bizonyítottnak, hogy ezek jelenléte daganatok kialakulásához vezethet. A kategóriák tehát hangsúlyozottan nem azt jelzik, hogy mennyire karcinogén egy környezeti anyag, élelmiszer vagy ital, hanem hogy milyen szinten bizonyított a rákkeltő hatás.

Az 1. csoportba azon dolgok tartoznak, amelyekről egyértelműen bebizonyosodott, hogy képesek daganatok keletkezését kiváltani az emberben. Ide tartozik a cigarettafüst, az azbeszt, az alkohol és a feldolgozott hústermékek. A következő két csoport (2A és 2B) tagjai valószínűleg, illetve potenciálisan karcinogének, vagyis esetükben a daganatok kialakulása és az anyag jelenléte közti kapcsolat nem annyira egyértelműen bizonyított, mint az 1. csoport tagjainál. A 3. kategóriába olyan anyagok sorolódnak, amelyekről kellő mennyiségű adat hiányában nem lehet eldönteni, hogy rákkeltőek-e vagy sem, míg a negyedikbe azok kerülnek, amelyek valószínűleg nem karcinogének.

Galéria megnyitása

Az utolsó két kategória valamelyikébe kerülhet át mostantól a kávé, amelyről korábban úgy sejtették, hogy fogyasztása fokozza a húgyhólyagrák kialakulásának esélyét. Az utóbbi évek több mint ezer kutatásának áttekintése után ugyanis a WHO szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé nem növeli a húgyhólyagrák, a hasnyálmirigyrák, az emlőrák és a prosztatarák kialakulásának kockázatát, sőt: több adat is alátámasztja, hogy fogyasztása csökkenti a máj és a méh daganatos megbetegedésének esélyét. További 20 daganatos betegség esetében a rendelkezésre álló adatok alapján sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet a kávé karcinogén hatásait.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a nagyon forró italok mostantól a valószínűleg rákkeltő (2A) kategóriába esnek. Azt viszont egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi minősül nagyon forrónak. A szakértők elsődlegesen olyan régiókra koncentráltak vizsgálatuk során, ahol helyi serkentő specialitást (a kávét, a teát vagy a matét) 70 °C fölötti hőmérsékleten fogyasztják a lakosok, mint például Kínában vagy Dél-Amerikában szokás. A kutatások alapján a forró italok a nyelőcsőben fokozzák daganatok kialakulásának kockázatát.

Ami a rákos megbetegedéseket illeti, a szakma tehát azon a véleményen van, hogy nyugodtan fogyasszunk kávét, csak várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl, és az ital még védelmet is nyújthat számunkra bizonyos daganatok ellen.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére