A kávérajongók örülhetnek, ugyanis 25 évvel azután, hogy a kávé a lehetséges karcinogének listájára került, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) most kiemelte ebből a kategóriából. A WHO 5 csoportba sorolja az anyagokat az alapján, hogy mennyire tekinthető bizonyítottnak, hogy ezek jelenléte daganatok kialakulásához vezethet. A kategóriák tehát hangsúlyozottan nem azt jelzik, hogy mennyire karcinogén egy környezeti anyag, élelmiszer vagy ital, hanem hogy milyen szinten bizonyított a rákkeltő hatás.
Az 1. csoportba azon dolgok tartoznak, amelyekről egyértelműen bebizonyosodott, hogy képesek daganatok keletkezését kiváltani az emberben. Ide tartozik a cigarettafüst, az azbeszt, az alkohol és a feldolgozott hústermékek. A következő két csoport (2A és 2B) tagjai valószínűleg, illetve potenciálisan karcinogének, vagyis esetükben a daganatok kialakulása és az anyag jelenléte közti kapcsolat nem annyira egyértelműen bizonyított, mint az 1. csoport tagjainál. A 3. kategóriába olyan anyagok sorolódnak, amelyekről kellő mennyiségű adat hiányában nem lehet eldönteni, hogy rákkeltőek-e vagy sem, míg a negyedikbe azok kerülnek, amelyek valószínűleg nem karcinogének.
Az utolsó két kategória valamelyikébe kerülhet át mostantól a kávé, amelyről korábban úgy sejtették, hogy fogyasztása fokozza a húgyhólyagrák kialakulásának esélyét. Az utóbbi évek több mint ezer kutatásának áttekintése után ugyanis a WHO szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé nem növeli a húgyhólyagrák, a hasnyálmirigyrák, az emlőrák és a prosztatarák kialakulásának kockázatát, sőt: több adat is alátámasztja, hogy fogyasztása csökkenti a máj és a méh daganatos megbetegedésének esélyét. További 20 daganatos betegség esetében a rendelkezésre álló adatok alapján sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet a kávé karcinogén hatásait.
A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a nagyon forró italok mostantól a valószínűleg rákkeltő (2A) kategóriába esnek. Azt viszont egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi minősül nagyon forrónak. A szakértők elsődlegesen olyan régiókra koncentráltak vizsgálatuk során, ahol helyi serkentő specialitást (a kávét, a teát vagy a matét) 70 °C fölötti hőmérsékleten fogyasztják a lakosok, mint például Kínában vagy Dél-Amerikában szokás. A kutatások alapján a forró italok a nyelőcsőben fokozzák daganatok kialakulásának kockázatát.
Ami a rákos megbetegedéseket illeti, a szakma tehát azon a véleményen van, hogy nyugodtan fogyasszunk kávét, csak várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl, és az ital még védelmet is nyújthat számunkra bizonyos daganatok ellen.