Lekapcsolták a fájdalomérzetet néhány egér agyában

A Duke kutatói azonosítottak egy apró régiót a rágcsálókban, amely a jelek szerint központi szerepet játszik abban, hogy az állatok mennyire érzékelik a fájdalmat. A felfedezés egy napon új fájdalomcsillapító terápiák kidolgozásához vezethet.

Lekapcsolták a fájdalomérzetet néhány egér agyában

A CeAga nevű, újonnan felfedezett agyi régió egy rengeteg neuront tartalmazó rész az egerek amigdalájában. Az emberben ez a terület az eddigi kutatások alapján az érzelmek, a szorongás és a vészreakció (vagyis az „üss vagy fuss”) központja. Bár az egerekben az amigdala arányaiban nagyobb, mint az emberben, a szakértők úgy sejtik, hogy a rágcsálókban azonosított funkciók az emberi agyban is hasonlóan helyezkednek el.

A kutatás vezetője, Fan Wang elmondása szerint a szakértőknek régóta meggyőződése, hogy az agyban létezik a fájdalomérzetnek egy központi „kapcsolója”, amely például a placebohatás esetén is működésbe lép. A kérdés egészen eddig az volt, hogy ez a terület hol lehet, hiszen ha megtaláljuk, onnantól van remény rá, hogy célzottan is aktiválni tudjuk ezt a régiót.

A korábbi kutatások elsősorban azon területekre koncentráltak a keresés során, amelyek a fájdalom hatására működésbe lépnek. A fájdalomérzet feldolgozásában azonban nagy számú agyterület vesz részt, így a központot mostanáig nem sikerült megtalálni. Az egerekben azonban végre úgy tűnik, hogy sikerrel azonosították a kérdéses régiót.

Galéria megnyitása

A kutatók munkájuk során ezúttal olyan korábbi vizsgálatok eredményeiből indultak ki, amelyek az általános anesztézia nyomán aktiválódó agyi neuronok elhelyezkedését vizsgálták. Ezek alapján altatásban az úgynevezett szupraoptikus mag, a hipotalamusz egyik része lassú hullámú alvást vált ki az agyban, de a vonatkozó vizsgálatok azt is feltárták, hogy egyúttal egy csoport gátlóneuront is aktivál a folyamat – utóbbiak a CeAga idegsejtjei.

A Duke szakértői egerekben megvizsgálták a fájdalom hatására aktiválódó neuronokat, majd optogenetikai eszközökkel (génmódosított neuronokat fényjelzésekkel kontrollálva) specifikus idegsejti csoportokat kapcsoltak be és ki az agyban, hogy megtudják, ezek mit csinálnak. Így derült ki, hogy a CeAga idegsejtjeinek aktiválásával gátló jelek indulnak az agy fájdalomfeldolgozó területeire. A CeAga legalább 16 fájdalomérzetben szerepet játszó agyi területtel van kapcsolatban.

Amikor az egerek fájdalmat éreznek, általában a mancsukat kezdik nyalogatni, vagy a pofájukat törölgetik mellső végtagjukkal. Amikor azonban a kutatók aktiválták a CeAga gátlóneuronjait, a rágcsálók rögtön felhagytak a jellegzetes viselkedéssel, és úgy tettek, mintha nem éreznének semmi kellemetlent. A szakértők a következő szakaszban a kérdéses neuronok génkifejeződését tervezik feltérképezni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap