Lehetséges élhető bolygót találtak 14 fényévnyire

A Wolf 1061 második bolygója 18 földi nap alatt kerüli meg csillagát, egy vörös törpét, és legalább négyszer annyit nyom, mint a Föld.

Lehetséges élhető bolygót találtak 14 fényévnyire

A Wolf 1061 a Kígyótartó csillagképben található

Egy ausztrál kutatócsoport potenciálisan élhető bolygót fedezett fel egy mindössze 14 fényévnyire található csillag körül. A Földnél legalább négyszer nehezebb bolygó egyike a Wolf 1061 katalógusjelű vörös törpe csillag három most felfedezett kísérőjének. „Az eredmény azért is különösen izgalmas, mivel mind a három bolygó kellően alacsony tömegű ahhoz, hogy szilárd felszínnel rendelkezzen” ‒ mondja Duncan Wright, a kutatás vezetője.

A középső planéta, a Wolf 1061 c ráadásul csillaga élhető zónájában, az úgynevezett Goldilocks-zónában kering, vagyis a hőmérsékleti viszonyok alapján elképzelhető, hogy folyékony víz van a felszínén. Lenyűgöző a tudat, hogy egy ennyire közeli csillag körül egy potenciálisan élhető bolygó kering, folytatja Wright. Bár akad néhány exobolygó, amely távolságra közelebb van a Földhöz, mint a Wolf 1061 c, ezek szinte biztosan nem lakhatóak, legalábbis nem az általunk ismert életformák számára.

A három újonnan detektált bolygó 5, 18, illetve 67 földi nap alatt kerüli meg piciny, relatíve hideg, stabil csillagát, tömegük pedig nagyjából 1,4, 4,3 és 5,2 földtömeget tesz ki. A rendszer legkülső ismert planétája éppen csak kívül esik az élhető zónán, így akár ezzel kapcsolatban is elképzelhető, hogy megfelelő légkör mellett folyékony vizet tartalmazzon, a legbelső égitest azonban túlságosan közel kering csillagához, hogy lakható legyen.

A kutatócsoport az Európai Déli Obszervatórium 3,6 méteres chilei távcsövének HARPSspektrográfja segítségével fedezte fel a bolygókat. A szakértők kidolgoztak egy új módszert, amellyel hatékonyabban átvizsgálhatók a kifejezetten bolygóvadászatra épített műszer adatai, majd több mint egy évtizednyi észlelési adatot elemeztek a Wolf 1061 rendszerének alaposabb megismerése érdekében.

Az utóbbi két évtized eredményei alapján galaxisunkban hemzsegnek a kisméretű kőzetbolygók, és a több bolygós rendszerek is meglehetősen gyakorinak tűnnek. A legtöbb ismert kőzetbolygó azonban annyira messze van, hogy részletesebb tanulmányozásuk technikai nehézségekbe ütközik. Az egyetlen kivételt egészen mostanáig a Gliese 667 Cc jelentette, amely 22 fényévnyire található tőlünk. Ez a bolygó 28 nap alatt kerüli meg központi csillagát, egy vörös törpét, és 4,5 földtömeggel rendelkezik.

A Wolf 1061 még ennél is közelebb van a Földhöz, és ha szerencsénk van, bolygónkról nézve planétái átvonulnak a csillag korongja előtt. A bolygókat radiális sebességméréssel, vagyis a csillag színképvonalainak Doppler-eltolódása alapján fedezték fel, de ha az égitestek időről időre átvonulnak központi csillaguk előtt, légkörük tulajdonságai és egyéb jellemzőik is tanulmányozhatók lehetnek bolygónkról, illetve annak környékéről.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward