Lehet némi alapja az öt másodperces szabálynak

A padlóra hullott falat fertőzöttségének mértéke persze elsősorban attól függ, hogy milyen kórokozók vannak jelen a kérdéses felületen, némi jelentősége azonban az ott töltött időnek is lehet a baktériumátvitel mértéke szempontjából.

Lehet némi alapja az öt másodperces szabálynak

Az úgynevezett öt másodperces szabály különféle változatai a világ minden részén elterjedtek: teljesen mindegy, hogy milyen koszos a felület, amelyre az ízletesnek talált falat leesett, ha csak rövid időt töltött ott, gyakran ehetőnek nyilvánítjuk. Szívünk mélyén persze teljes mértékben tisztában vagyunk vele, hogy a fertőzésveszély elkerülésének igen kevés köze ahhoz, hogy a finomság mennyi ideje kötött ki a padlón, és sokkal fontosabb, hogy mennyire tiszta a kérdéses felület.

Egy új kutatás eredményei szerint azonban mégiscsak lehet valami igazság az időkorlát megállapításában is. Az Aston Egyetem végzős hallgatói Anthony Hilton mikrobiológus vezetésével érdekes kísérletsorozatba vágtak bele: három különböző beltéri padlóburkolaton vizsgálták meg, hogy a leejtett pirítós, tészta, keksz és ragacsos cukorka mennyi Staphylococcus aureust, illetve kólibaktériumot szed össze adott idő alatt.

Hilton elmondása szerint úgy találták, hogy a padló és az ételmaradék közt a kórokozók átvitele meglehetősen mérsékeltnek tekinthető. A legrosszabb baktériumközvetítőnek meglepő módon a szőnyegpadló bizonyult a kísérlet során, a leghatékonyabban pedig a parketta terjesztette a kórokozókat. Kevésbé meglepő, hogy a falat textúrája jelentős szerepet játszik abban, hogy mennyire lesz fertőzött a darabka: a ragacsosabb ételek jóval több baktériumot szednek össze adott idő alatt, mint például egy száraz kekszdarab.

Mindezen túl Hilton kutatócsoportja úgy találta, hogy az érintkezési időnek bizonyos körülmények között igenis szerepe van a fertőzés mértékében. A padlóra ejtett falat fertőzöttsége nyilvánvalóan elsősorban attól függ, hogy milyen kórokozók voltak jelen a felületen, amelyre ráesett, mondja Hilton. „Eredményeink azonban némi megkönnyebbülést hozhatnak mindazoknak, akik rendszeresen alkalmazzák az öt másodperces szabályt” – teszi hozzá a szakértő.

A kísérlet során a falatok 3−30 másodpercig maradtak a padlón, és a jelek szerint valami jelentősége mégis van az ott töltött időnek a fertőzés mértékében. Hilton ugyanakkor hozzáteszi, hogy a beltérben lehullott falatokról általánosságban elmondható, hogy egy jó egészségi állapot esetén rendkívül csekély kockázatot jelent elfogyasztásuk, legalábbis a vizsgált időtartamon belül.

A kutatók kérdőíves felmérést is végeztek azzal kapcsolatban, hogy mennyire elterjedt a szabály alkalmazása. A megkérdezettek 87 százaléka minden gond nélkül elfogyasztja a frissen a padlóra hullott ételt, és többségük a döntés során fontos faktornak tartja, hogy a falat mennyi időt töltött a földön. A biztonságosan elfogyasztható baktériummennyiség persze nagyban függ az egyéni sajátosságoktól és az egészségi állapottól is.

A hír kapcsán továbbá el kell mondanunk, hogy az eredmények egyelőre csak előzetesnek tekinthetők, mivel lektorált szakfolyóiratban egyelőre nem jelentek meg. Tekintve, hogy az új adatok némileg ellentmondanak néhány korábbi kutatásnak, köztük egy IgNobel-díjas munkának is, elképzelhető, hogy az egész projekt csak egy ötletes marketingfogás a szőnyeggyártók részéről. Egy tudományos szempontból alaposabbnak tekinthető, a Journal of Applied Microbiology oldalain publikált munka szerzői ugyanakkor szintén egyetértenek abban, hogy a fertőzöttség mértéke erősen függ a burkolat jellegétől, illetve hogy vannak olyan padlófajták, amelyek esetében az is számít, hogy hány másodpercet töltött rajtuk a falat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward