LEGO-kockák és kvantumszámítógépek

Egy brit tudóscsoport közel abszolút nulla fokra hűtött le néhány LEGO-elemet, hogy azok hővezetését vizsgálják.

LEGO-kockák és kvantumszámítógépek

A kvantumtechnológián alapuló rendszerek ugyan egyelőre még nagyon kísérleti fázisban vannak, de máris világos néhány dolog, amire szükség lesz ezek fejlődéséhez és elterjedéséhez. Ezek egyike, hogy az ilyen rendszerek nagyon alacsony hőmérsékleten működnek, aminek biztosításához olyan anyagokra van szükség, amelyek csak nagyon lassan vezetik a hőt. Ilyen magas szinten szigetelő tulajdonságú ipari műanyagok persze már léteznek, de ezek nagy mennyiségben való gyártása rendszerint elég költséges.

A Lancasteri Egyetem kutatói ezért egy olcsóbb alternatíva lehetőségét kezdték kutatni, és ennek keretében kipróbálták, hogy milyen lenne a LEGO-kockák anyaga kvantumszámítógép-alapanyagként. A vizsgálat keretében négy műanyag elemet illesztettek össze, majd ezeket egy olyan különleges mélyhűtőbe helyezték, amely két héliumizotóp összekeverése és ezek hőelnyelése révén hűti rendkívül alacsony hőmérsékletre az anyagokat.

Galéria megnyitása

A pici LEGO-torony alsó elemét közvetlenül a hűtőfelületre rakták, miközben a felső elemhez egy pici fűtőegységet, az alsóhoz pedig egy hőmérőt helyeztek. A kockák a kísérlet során 70 mK és 1,8 K közötti hőmérsékletnek voltak kitéve, vagyis az űrnél is hidegebb környezetben voltak. A vizsgálatok alapján a LEGO-torony meglepően hatékony hőszigetelő rétegként működött ezeken az alacsony hőmérsékleteken: a felső kocka melegítése nem változtatta meg észlelhetően az alsó kocka hőmérsékletét, és összességében az anyag jobban vizsgázott a nála sokkal drágább hőszigetelő műanyagoknál is.

A kutatók teóriája szerint a LEGO-kockák alacsony hővezetése egyrészt azok anyagából adódik (ez akrilonitril-butadién-sztirén, vagyis ABS), másrészt azok csatlakozási módjában rejlik. Az elemek között ugyanis olyan apró rések húzódnak, amelyek a fizikai érintkezést minimalizálva lelassítják a hő terjedését. A LEGO anyaga és az elemes technológia tehát ezek alapján kiváló szigetelési módszert lehet a kvantumszámítógépekben, amelyekben a kvantumviselkedést már a környezettől kapott legkisebb hőhatás is felboríthatja. Az ABS egyébként már most is kedvelt alapanyag a 3D nyomtatókban, és jóval olcsóbb a hasonló tulajdonságú ipari műanyagoknál.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap