Lebegő „kanalat” fedeztek fel a Marson

A karcsú sziklaalakzat kiválóan jelzi, hogy a vékony légkör és az alacsony gravitáció mellett milyen érdekes felszíni formákat képesek kialakítani a marsi szelek.

Lebegő „kanalat” fedeztek fel a Marson

A Mars különleges felszíni formáiba sok mindent beleláttakmár a képeket szemlélők arcoktól kezdve, elefántokon át piramisokig, a Curiosity rover egyik legfrissebb felvételén feltűnőlebegő „kanál” azonban a marskutatás történetének egyik legizgalmasabb sziklaformációját ábrázolja. Természetesen ebben az esetben is a pareidolia nevű illuzórikus érzetnek köszönhetően látjuk a kanalat, a képzetet előidéző felszíni forma azonban önmagában is rendkívül érdekes, és sokat elárul a vörös bolygó geológiájáról.

A legújabb marsi furcsaságot az UnmannedSpaceflight.com nevű oldal fórumozói szúrták ki a Curiosity augusztus 30-án készült felvételén. Ha egyszer észrevette az ember, nehéz nem látni a képen a levegőben lebegni látszó kanalat, amely karcsú árnyékot vet az alatta elterülő üledékes kőzetekre. Tekintve, hogy a Mars legjobb tudásunk szerint sosem adott otthont olyan civilizációknak, amelyek tagjai kanalakat állítottak elő, valószínűtlennek tűnik, hogy tényleg egy evőeszköz látszik a képeken. A rejtély logikus megoldása azonban nem kevésbé lenyűgöző.

Pareidoliának azt a pszichológiai jelenséget nevezzük, amelynek során agyunk véletlenszerű vizuális ingerek (vagy hangok) összességét ismerős mintázatként vagy tárgyként értelmezi. Így látunk bele azonosítható alakzatokat a felhőkbe, ezért látjuk a marsi Cydonia régió egyik szikláját arcszerűnek, és ezt a jelenséget használja ki a Rorschach-teszt is, amely a tintapacák által felidézett képek révén igyekszik bepillantást nyújtani a vizsgált alany gondolataiba.

A Curiosity felvételeivel sincs ez másképp: a marsjáró képein feltűnő, ismerős alakzatokra hasonlító sziklák és árnyékok folyamatosan témát szolgáltatnak az összeesküvéselméletek rajongóinak. Legutóbb például egy iguanaformájú szikla okozott nagy felzúdulást a világhálón.

A most felfedezett kanál szintén a pareidolia ékes példáját jelenti, egyúttal azonban abba is bepillantást enged, hogy milyen hihetetlenül nyugodt hely tud lenni a vörös bolygó, és mennyire érdekes geológiai folyamatok formálják felszínét. Megfelelő körülmények a Földön is kialakulhatnak természetellenesnek ható ingókövek vagy hihetetlen sziklaívek. Ilyenek például a coloradói Istenek Kertjének sziklái, amelyeket több százezer vagy több millió év alatt formált a szél elképesztő alakokra.

A Marson a vékonyka légkör, a földinél gyengébb gravitáció és az egyéb eróziós folyamatok hiánya miatt még elegánsabb struktúrákat alakíthat ki a szél, köztük törékeny sziklaíveket, és olyan ívtöredékeket is, mint a fenti képen látható kanál.

A kanalas felvétel másik érdekessége az a fényes, szakadozott vonal, amely a távolabbi környezetet is megmutató kép jobb oldalán húzódik. A Curiosity korábbi vizsgálataiból tudjuk, hogy a Sharp-hegy alsó részeinek szikláiban sok ásványér tekergőzik. A képen látszó vonal egy ilyet ábrázol, amely a puha, üledékes kőzet elmállásával a felszínre került. Ahogy a szikla elkopik ezen erek környezetéből, szintén kialakulhatnak olyan felszíni formák, mint a most felfedezett kanál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward