Shop menü

LEÁLLÍTOTTA A PIXELBOOK FEJLESZTÉSÉT A GOOGLE, SPÓROLNI KELL

A keresőóriás is kénytelen meghúzni a nadrágszíjat, és ennek jegyében a költségek csökkentését a csőben lévő fejlesztések felülvizsgálatával kezdi.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Leállította a Pixelbook fejlesztését a Google, spórolni kell

A Google-t is érzékenyen érinti a mostani helyzet, éppen ezért már most elkezdett átgondoltabban költekezni. A vállalat számára a hardveres fejlesztések inkább csak hobbinak számítanak, mint komoly bevételi forrásnak, éppen ezért a költségeket ezen a fronton igyekszik visszafaragni első körben. A visszatérő Pixelbook alól így ki is rántották a talajt.

Korábban, a Google I/O  keretében Rick Osterloh azt nyilatkozta, hogy a táblagép visszahozása mellett terítéken van a Pixelbook visszatérése is. A fejlesztők dolgoznak egy teljesen új notebook életre hívásán. Arról akkor még nem esett szó, hogy az eszköz mikor készülhet majd el, de közben kiderült, hogy jövőre debütálhatott volna. Most viszont már úgy tűnik, hogy egy ideig nem kell ilyen készülékre számítani.

Galéria megnyitása

Egy a fejlesztéshez közel álló szakember elmondta, hogy a Google nemcsak, hogy leállította a Pixelbook noteszgép fejlesztését, hanem még azt a csapatot is feloszlatta, ami ezen dolgozott. Azt is tudni lehet, hogy tényleg a költségek csökkentése volt a cél, a cégnél igyekeznek csökkenteni a kiadásokon, de közben a már leglévő termékek fejlesztését nem akarják veszélyeztetni. Ezért is dönthettek úgy, hogy a Pixelbooknak kell mennie elsőként. Persze azt nem jelenthetjük ki, hogy nem fogja ezt más fejlesztés is követni a süllyesztőbe vezető úton.

Azt nem tudni, hogy a fejlesztői csapat hova került, de állítólag nem egyben helyezték át őket más munkakörbe. Felbomlott a csapat és különböző területeken találtak nekik munkát. Ott még nem tart a Google, hogy embereket tegyen ki, de valószínűleg már az sincs túl messze, ha a válság tovább mélyülne, és erőteljesebbé válna a globális hatása. Sundar Pichai arról már júliusban írt, hogy lassítanak az új munkaerő felvételen, és belső átszervezésekre is sort kerítenek a hatékonyság növelése érdekében.

Galéria megnyitása

A mostani körülmények között sajnos a fejlődést jobban át kell gondolni, prioritásokat kell felállítani, és egy saját Pixel notebook bevezetése most viszonylag hátul lehet a fontossági sorrendben. Pedig ezáltal teljesebb lehetne a Google jövőben kialakuló ökoszisztémája az új Pixel okostelefonokkal, a Pixel okosórával, valamint a várhatóan 2023-ban megjelenő Pixel táblagéppel. Már, ha ez utóbbit még addig nem kaszálják el ugyanúgy, mint a Pixelbookot, de a tablet fejlesztése már előrébb jár.

A Google hardveres stratégiája egyébként nem működik túl jól. Noha az elmúlt évben rekord forgalmat ért el például a Pixel mobil, és idén talán még szebb mutatókat tud összehozni, továbbra is nagyon szűk közönséget szolgál ki. Az Apple, a Xiaomi, a Samsung és a BBK Electronics tagjaival sosem tudja majd felvenni a versenyt az eladási számokban az eddig látottak alapján. Ráadásul sokszor adódik velük gond hardveresen és szoftveresen is, ami miatt a vásárlók eleve bizonytalanabbul állnak hozzájuk.

Az első Pixelbookot a Google 2017-ben indította el, a Chrome OS futott rajta, és ez egészen népszerű volt, de a vállalat később nem igazán tudott ennek méltó utódot állítani, a  2019-ben érkező Pixelbook Go nem ért a nyomába sem. Most jöhetett volna egy új Pixelbook, de ebből egy ideig nem lesz már semmi. Talán, ha a gazdasági helyzet stabilizálódik, akkor ismét előkerülhet majd a terve, és újra összehozhat erre egy fejlesztői csapatot a vállalat, mikor növekedési pályára állhat a dolgozói létszám is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére