Láthatatlanság mágneses térben

Sokat hallani mostanság különféle láthatatlanná (vagy hallhatatlanná) tévő technológiákról, ezek működtetése azonban általában csak nagyon speciális anyagokat és körülményeket igényel.  

Láthatatlanság mágneses térben

Sokat hallani mostanság különféle láthatatlanná (vagy hallhatatlanná) tévő technológiákról, ezek létrehozása azonban általában csak nagyon speciális anyagokat igényel és csak egyes kitűntetett hullámhosszú elektromágneses sugárzások esetén működnek. A Science oldalain most megjelent tanulmány a korábbi próbálkozásokhoz képest sokkal közelebb hozza a valósághoz azt a láthatatlanná tévő köpenyt, amelyről generációk óta álmodozik az emberiség. Természetesen még mindig csak egy elképzelés laboratóriumi körülmények közötti kipróbálásáról van szó, de az új kísérlet elérhető anyagokat használ és viszonylag könnyen reprodukálható körülmények között működteti a valaha elképzelt leghatékonyabb és legmegbízhatóbb álcázási technológiát.

A kísérlet egyedülálló tehát abból a szempontból, hogy a világ bármelyik tudományos központja könnyedén megismételheti, mivel sem az alapanyagok, sem az egyéb kondíciók nem különösebben bonyolultak vagy drágán előállíthatók, ami a korábbi, metaanyagokon alapuló láthatatlansági kutatásokról nem mondható el. A kísérlethez mindössze egy 12,5 milliméter hosszú szupravezető cső, alacsony hőmérséklet és stabil mágneses mező szükségeltetik.

Az említett cső falának belsejét szupravezető anyaggal vonták be, külseje pedig ferromágneses anyagból készült, és az egész rendszert 77 Kelvinre hűtötték. Amikor a csövet kitették a mágneses mező hatásainak, a külső, mágnesen aktív réteg vonzása és a belső, szupravezető réteg taszítása azt eredményezte, hogy a mágneses mező a cső két oldalán teljesen egyformának mutatkozott. A cső nem térítette el a statikus mágneses erővonalakat, nem mutatott sem árnyékot, sem visszatükröződést, ily módon a hengerbe helyezett bármely tárgy „láthatatlanná” válhat a mágneses tér számára.

A kísérlet során egyelőre csak a mágneses mezőben való „rejtőzést” vizsgálták, de elviekben a látható fény spektrumában is megvalósítható valami hasonló. Az álcázó berendezésnek mindössze azt kell elérnie, hogy a tárgy előtt található térrész elektromágneses profilja megegyezzen a mögötte találhatóval, és kész is a láthatatlanná tévő készülék. Ekkor persze újabb problémát jelenthet, hogy ha egy személy viseli a „köpönyeget”, valószínűleg ő maga szeretne kilátni alóla, de ez már a megoldandó problémák következő körének a része.

A korábbi kísérletek során sokkal alacsonyabb hőmérsékleteket kellett fenntartani hasonló eredmény eléréséhez, így a mostani kutatás valóban nagy előrelépést jelent a jövő felé, ahol végső célként a látható fény hasonló manipulációját szobahőmérsékleten szeretnék megoldani a kutatók. Ennek megvalósítása nem a közeljövőben fog megtörténni, így a valódi láthatatlanságra még egy darabig várnunk kell.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward