Lassan kifut az időből a Philae

Január végére túl hideg lesz az üstökösön a landolóegység működéséhez, így a szakértők egy utolsó próbálkozással megpróbálják kimozdítani helyzetéből a Philaet.

Lassan kifut az időből a Philae

A Rosetta űrszonda landolóegysége utoljára 2015. július 9-én, tehát még azelőtt jelentkezett, hogy a 67P/Csurjumov‒Geraszimenko elérte volna napközelpontját. Mivel az üstökös minden nappal távolabb kerül központi csillagunktól, felszínén is egyre hűvösebb van, így folyamatosan csökken annak az esélye, hogy sikerüljön újra kapcsolatba lépni a Philaevel. A kutatók szerintjanuár végére már annyira hideg lesz az égitesten, hogy onnantól kezdve lehetetlen lesz működésre bírni a landolóegység műszereit.

A Philae 2014. november 12-én szállt le az üstökösre, és mivel a felszín elérése után többször is visszapattant, mielőtt megállapodott volna, nem egy jól megvilágított helyen, hanem egy sziklákkal körülvett, árnyékos részen landolt. Így viszont nem volt képes feltölteni akkumulátorait, és ezek lemerülését követően hibernációs módba kapcsolt. A szakértők azonban nagyon reménykedtek abban, hogy ahogy az üstökös egyre közelebb kerül a Naphoz, egyre több fény éri el a Philaet is, így esetleg sikerülhet újra felébreszteni az egységet.

Már csaknem minden reménnyel felhagytak, ami a kapcsolatteremtési kísérleteket illeti, amikor a landolóegység 2015. június 13-án újra jelentkezett. Ezt követően azonban sajnos csak rövid időszakokra sikerült kommunikálni a Philaevel, amiben az sem segített, hogy az üstökös növekvő aktivitása miatt a Rosetta irányítói kénytelenek voltak távolabbra vinni az égitesttől az űrszondát.

A Rosetta azóta újra egyre közelebb merészkedik az üstököshöz, a Philaevel azonban nem sikerült kapcsolatba lépnie. A szakértők így egy utolsó próbálkozásra szánták el magukat, és január 10-től kezdve a Rosetta egy olyan jelet sugároz az üstökös felszínére, amely ha célba ér, működésbe hozhatja a Philae lendkerekét, amely leszállás közben az egység stabilizálásában segített.

Ha a Philae képes az üzenet vételére, és végre is tudja hajtani azt, megváltoztathatja pozícióját, lehetővé téve, hogy a napelemek több fényhez jussanak. Már egy kis mozgás is sokat segíthet a helyzeten, hiszen az is nagy eredmény lenne, ha sikerülne lerázni némi port a napelemtáblákról, mondja Koen Geurts, a landolóegység technikai menedzsere.

Az üstökös december 18-án 95,9 kilométer távolságból

Mivel az utolsó státuszjelentés hat hónappal ezelőttről származik, senki sem tudja, hogy milyen állapotban vannak a Philae rendszerei. A szakértők azt gyanítják, hogy a két adóegység és a két vevőegység közül egy-egy szinte biztosan működésképtelen, és a kommunikációt lehetővé tevő maradék rendszerek sem funkcionálnak tökéletesen.

Adatok hiányában azt sem tudni, hogy milyen pozícióban van a Philae, lehetséges például az is, hogy felborult, vagy túl sok por lepte be. A landolóegység meglehetősen ingatag helyzetben, három lába közül kettőn nyugodva állapodott meg 2014 novemberében, az üstökös felszínén ráadásul jelentős változások következtek be a napközelség körüli hetekben.

A Philae hallgatása semmiképpen sem jó jel, mondja Stephan Ulamec, a Philae-projektet irányító csapat vezetője. Január végére a Csurjumov‒Geraszimenko már több mint 300 millió kilométerre lesz a Naptól, így felszínén a hőmérséklet mínusz 51 °C alá csökken, ami mellett a Philae már nem lesz képes bekapcsolni. A lendkerék aktiválására tett kísérlet tehát tényleg az utolsó próbálkozás a landolóegységgel való kommunikációra. Az utasítást a jelek szerint egyelőre nem vette a Philae, de a Rosetta a következő hetek során folyamatosan próbálkozni fog a parancs célba juttatásával, hátha sikerül egy kicsit kimozdítani helyéről a Philaet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward