Lassan halad az irodák papírmentesítése

Bár már rendelkezésünkre állnak az elektronikus alternatívák, az irodák papírmentesítése még nagyon gyerekcipőben jár. Az elektronikus ügyintézés gyorsasága és költséghatékonysága ellenére az üzleti információk 95 százaléka még mindig elsődlegesen papíron található meg.

Lassan halad az irodák papírmentesítése

Április 23-án az első alkalommal megrendezett Papírmentes Napon több mint 200 vállalat képviselői gyűltek össze a Kopaszi-gáton az Öböl Házban, hogy megvitassák, milyen informatikai megoldásokkal lehetne csökkenteni a vállalati papírfelhasználást. Ahogy Soltész Attila, az Infotér elnöke megnyitójában elmondta, hibrid korszakban élünk: bár már rendelkezésünkre állnak az elektronikus alternatívák, az irodák papírmentesítése még nagyon gyerekcipőben jár. Az elektronikus ügyintézés gyorsasága és költséghatékonysága ellenére az üzleti információk 95 százaléka még mindig elsődlegesen papíron található meg.

A papírmentes megoldások elterjedésének elősegítésére elsősorban nagyfokú szemléletváltásra lenne szükség, tette hozzá Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára. Az igazi papírmentes hivatal csak úgy valósulhat meg, ha az ott folyó eljárásokat, vagy legalábbis azok túlnyomó részét teljes mértékben elektronikus formába tennék át, ez pedig jelenleg még meglehetősen idegen a közfelfogástól, holott akadnak igazi „sikertörténetek”. Az egyik ilyen projekt Fekete Gábor beszámolója szerint az Elektronikus Mérlegbeszámoló Rendszer, amelynek bevezetésével a hivatal tavaly több mint 60 tonna papírt spórolt meg, ez 150 millió forint megtakarításával, és 167 négyzetméternyi irattárolásra használt terület felszabadulásával járt együtt. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a jövő év januárjától tovább bővül az elektronikus szolgáltatások rendszere mind az állampolgárok, mind pedig a vállalkozások számára, így egyre több ügyet lehet majd elektronikus úton bonyolítani.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) főosztályvezetője, Czöndör Szabolcs az elektronikus számlák papíralapú változatokkal való teljes egyenrangúságát hangsúlyozta. Ahogy elmondta, senkinek sem kell tartania az esetleges átállástól, ugyanakkor egy ilyen változás után informatikai vizsgálatokra is számítaniuk kell a vállalatoknak, illetve gondoskodni kell az e-számlák megfelelő formában történő archiválásáról. Jelenleg ez jelenti a legnagyobb gondot, mivel egyszerre kellene biztosítani a dokumentumok védelmét, hozzáférhetőségét és kereshetőségét is. Mamuzsics Gábor, a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának osztályvezetője ennek kapcsán hozzátette, hogy az EU illetékesei már dolgoznak egy egységes szabályozási rendszer kialakításán. A cél az lenne, hogy az Unió országaiban 2020-ra a számlák 20−30 százaléka elektronikus formátumú legyen.

Varga László, a DMSONE operatív igazgatója az elektronikus szemléletmódra való átállás társadalmi dimenziójára fektette a hangsúlyt. Ahogy elmondta, a vállalati irodákban a dokumentumok 40−60 százaléka teljesen feleslegesen lett kerül nyomtatásra, ugyanakkor a Gartner Group nemzetközi felmérése szerint egy átlagos internetező napi 28 oldalt nyomtat ki. Fontos lenne tehát a környezettudatos szemlélet terjesztése, illetve a digitalizációs projektek támogatása, amelyekhez egyre jobb technikai feltételek állnak rendelkezésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward