Lábakat növesztő halakat hoztak létre

A genetikusok régóta kutatják, hogy milyen rejtélyes evolúciós lépés vezetett a lábak megjelenéséhez az első szárazföldi gerincesek őseinél.

Lábakat növesztő halakat hoztak létre

A genetikusok régóta kutatják, hogy milyen rejtélyes evolúciós lépés vezetett a lábak megjelenéséhez az első szárazföldi gerincesek őseinél. Ez az a változás, amely lehetővé tette, hogy az élet nagyjából 300 millió éve megkezdje terjedését a vizes élőhelyeken kívül is, vagyis a szilárd felszínen és a levegőben. A téma kutatói nemrég valódi áttörést értek el: a spanyolországi Pablo de Olavide Egyetem tudósainak sikerült genetikailag úgy módosítaniuk néhány halembriót, hogy azok lábakat növesztettek.

A változás kulcsát a HOXD13 elnevezésű géncsoport jelenti, amely a többsejtű szervezetek morfogenezisét meghatározó utasításokat kódolja. Más szavakkal: ez dönti el, hogy milyen formájú lesz a testünk, az ujjaink alakjától és számától kezdve addig, hogy lábat vagy uszonyt növesztünk. Ha ezen régió génjei sérülnek, az komoly problémákat okoz a végtagfejlődésben.

Másrészről viszont a kutatók rájöttek, hogy ugyanezen gének túlzott kifejeződése korábban nem létező végtagok kifejlődéshez vezethet. A Developmental Cell oldalain megjelent tanulmányukban ennek módját írják le a spanyol szakértők, akik a HOXD13 gén transzkripciójának fokozása révén elérték, hogy a kísérletben használt zebradánió-embriók uszony helyett végtagokat növesszenek. A gén korábbinál jelentősebb mértékű kifejeződésének hatására a proliferáció fokozódott, a porcszövetek gyarapodni kezdek, az uszonyredő fejlődése pedig visszaszorult, mondják a kutatók.

Vagyis a génmanipuláció hatására a halak a négylábúak (kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök) végtagjaihoz hasonló nyúlványokat kezdtek növeszteni, amelyek leginkább a bojtosúszós halak izmokat és csontokat is tartalmazó uszonyaira emlékeztetnek. És mint köztudott, ezen állatcsoport közeli rokonai közt kereshetjük a szárazföldi gerincesek ősét.

A szakértők úgy vélik, hogy a végtagok kifejlődése az evolúció során annak köszönhető, hogy egy mutáció eredményeként a HOXD13 elkezdett „túlműködni” egyes halakban, ami egyre összetettebb uszonyok, majd lábak kialakulásához vezetett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward