Kvantumhálózat a gyakorlatban

Egy svájci kutatócsoport beszámolt a több mint másfél évig üzemelő francia-svájci kvantumhálózat működésének tapasztalatairól.

Kvantumhálózat a gyakorlatban

Egy svájci kutatócsoport beszámolt a több mint másfél évig üzemelő francia-svájci kvantumhálózat működésének tapasztalatairól. A kvantumhálózat egy olyan telekommunikációs infrastruktúra, amelyben bináris kód helyett kvantumbitek reprezentálják az adatot. A kvantum-összefonódásnak köszönhetően az ilyen hálózat nagyobb sávszélességgel bír, és a kvantum-kriptográfia eredményeként nagyon biztonságos is.

A hálózatot a svájci ID Quantique hozta létre, Genfet kötötte össze a CERN részecskegyorsítójának, a Large Hadron Collidernek (LHC) a francia oldalával, és 2009 márciusától 2011 januárjáig működött. Ez volt a leghosszabb eddigi kvantumkód-kiosztású (QKD) hálózati teszt, és bebizonyosodott a rendszer hatékonysága és stabilitása, mondják a kutatók.

A matematikai algoritmusok logikán alapulnak, és az általuk generált kódokat a számítástechnika fejlődésével egyre könnyebb feltörni. A kvantumkód ennél sokkal nehezebben törhető fel, ha ez egyáltalán lehetséges. Sokak véleménye szerint a kvantummechanikai módszerekkel elért véletlenszám generáláson alapuló kódok feltörhetetlenek.

A kutatók magyarázata szerint, ha Alice és Bob kvantumkóddal akar megvédeni egy információt, ez a következő módon történik: Alice egy foton-nyalábot küld Bobnak, amelyben minden foton polarizált, vagyis egy kiválasztott irányban „rezeg”. Bob véletlenszerűen megvizsgál különböző rezgési síkokat, és „megméri” a beérkező fotonokat. Néha jól választ, néha nem. A mérések után Alice és Bob egy hagyományos kommunikációs csatornán annyit beszélnek meg, hogy az eredmények alapján Bob jó irány mellett döntött, vagy sem, az irány konkrét megfogalmazása nélkül. Ennél a kódolási módnál a hallgatózó jó eséllyel megsemmisítené magát az „üzenetet”, annak megfejtése előtt.

„Ez a tesztüzem egy nagy lépés volt a QKD alkalmazásának szélesebb körű elterjedése felé” ‒ mondja Damien Stucki, a tanulmány egyik szerzője. „Ami probléma volt a 21 hónap alatt, az mind külső forrásból származott (áramszünetek, légkondícionálással kapcsolatos gondok), nem a QKD alkalmazásából.” 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward