Kvantum-Google

A Complutense University kutatói olyan keresőalgoritmust írtak, amelynek használata megtöri a weboldalak hálózati topológián alapuló hierarchiáját. 

Kvantum-Google

A madridi Complutense University két kutatója olyan algoritmust írt, amely alapvetően változtathatja meg a világelső keresőmotor működését, mivel használata megtöri a weboldalak hálózati topológián alapuló hierarchiáját. A Google rendszerében ez a hierarchia, vagyis a PageRank, úgy működik, hogy egy oldal annál előrébb helyezkedik el a keresési eredmények között, minél népszerűbb, és minél több fontos írás mutat rá, tehát a idézők fontosságát, tekintélyét is figyelembe veszi. Giuseppe Paparo és Miguel Martín-Delgado ennek az algoritmusnak a kvantumváltozatát készítették el, és eredményeiket Google in a Quantum Network címen publikálták.

Az első dolog, amiben más az új algoritmus, a sebesség ugrásszerű növekedése volt. További jelentős eredmény, hogy a gyökéroldal kvantummódszerrel mind fagráf, mind irányított gráf esetében előrébb sorolódott a keresés során, mint a hagyományos algoritmussal.

A kvantumhálók gyakorlati alkalmazása még gyerekcipőben jár, ám sokan úgy vélik, hogy ez lesz a jövő útja az internet rendszerében is. Ez a módszer is egy lépés lehet ebbe az irányba. A szerzők hangsúlyozzák, hogy nem a Google algoritmusa ellenében kívánnak fellépni, hanem inkább fejleszteni akarták a PageRank-ot a kvantumváltozat létrehozásával. Céljuk egy keresőmotor létrehozása volt arra az időszakra, amikor kvantumhálóként működő internet már van, de kvantumszámítógépek még nincsenek használatban.

A kutatók követező lépése a módszer további fejlesztése lesz, hogy az nagyobb méretű hálózatok, végső célként a világháló-méretek esetében is működőképes legyen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward