Kutyákat képeznének ki a SARS-CoV-2 fertőzöttek szűrésére

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói nyolc négylábút igyekeznek betanítani a feladatra. Ha sikerrel járnak, az ebek képesek lehetnek gyorsan azonosítani a fertőzötteket akár egy nagyobb tömegben is.

Kutyákat képeznének ki a SARS-CoV-2 fertőzöttek szűrésére

A betegségek kutyák általi szűrésének több évtizedes múltja van, és az utóbbi években egyre több vonatkozó kutatás igazolta, hogy az ebek érzékeny orrukkal képesek például a malária, egyes ráktípusok, a Parkinson-kór vagy a tuberkulózis azonosítására. A kutyák ezen képessége egy ideje már a gyakorlatban is hasznosul, a cukorbetegeket például olyan jelzőkutyák segíthetik, amelyek képesek kiszagolni, ha gazdájuk vércukorszintje leesik. És arra vonatkozóan is akadnak igazoló kutatások, hogy a kutyák a vírusfertőzések azonosítására is alkalmasak lehetnek.

Cynthia Otto, a UPenn kutyaközpontjának vezetője kollégáival ezért azon dolgozik, hogy megtanítsa nyolc labradornak az új típusú koronavírussal fertőzöttek szagának elkülönítését az egészségesek szagától. Amennyiben igazolást nyer, hogy a rendkívül érzékeny orrú ebek képesek erre, az állatokat például reptereken vagy kórházi várókban vethetik be, hogy gyorsan, nagy számú embert szűrjenek ilyen módon. A szakértők teóriája szerint a kutyáknak elvileg a tünetmentes fertőzöttek azonosítása sem okozhat gondot, akik egyébként láthatatlanul hordozzák a vírust.

Galéria megnyitása

A kutyákat először három hétig úgynevezett szagbevésés révén képzik. Ennek során igazoltan negatív mintákat, illetve SARS-CoV-2 pozitív betegektől származó nyál- és vizeletmintákat szagoltatnak a labradorokkal, amelyek jutalmat kapnak, ha a pozitív mintát választják. Ezt követően pedig a szakértők kipróbálják, hogy az ebek a tanultak alapján meg tudják-e különböztetni a pozitív és a negatív mintákat, illetve a fertőzött és nem fertőzött embereket.

Otto elmondása szerint az egyelőre bizonytalan, hogy a vírusfertőzések során minek a szagát érzik az állatok: a vírusét, a vírusra adott valamilyen válaszreakció termékét, vagy esetleg a kettő kombinációját. Ez igazából nem is fontos, a kísérlet lényege annak kiderítése, hogy van-e olyan jellegzetes szaga a fertőzésnek, amit a kutyák azonosítani tudnak, folytatja a kutató.

Egy hasonló kísérlet már az Egyesült Királyságban is folyik, ott a Durham Egyetem, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Egyeteme, illetve a Medical Detection Dogs nevű szervezet működik együtt a kutatásban. Steve Lindsay, a brit kutatás egyik résztvevője szerint az ebek a betegség újbóli felbukkanásának jelzésében is segíthetnek, azt követően, ha a mostani hullám levonult. Amennyiben utóbbi vizsgálat sikerrel zárul, első körben hat kutyát helyeznek el brit reptereken az utasok szűrése céljából. James Logan, a Durham Egyetem járványkutatója elmondása szerint egyetlen kutya óránként akár 250 embert is „kiszagolhat”, így ez a módszer nagyon hatékony módját jelentheti a szűrésnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap