Közvetlenül az agyba küldi a képeket az első bionikus szem

A következő év során egy ausztrál páciens lesz az első a világon, aki olyan bionikus szemeket kap, amelyek gyakorlatilag teljesen „átugorják” a látórendszert.

Közvetlenül az agyba küldi a képeket az első bionikus szem

A jövőben szemek sem feltétlenül kellenek ahhoz, hogy lássunk. A következő év során egy ausztrál páciens lesz az első a világon, aki olyan bionikus szemeket kap, amelyek gyakorlatilag teljesen „átugorják” a látórendszert. A szemüvegbe szerelt kamerapár ugyanis a szem vagy a látópályák helyett egyenesen az agyba továbbítja majd a környezetről összegyűjtött információkat.

A fejlesztés ilyen módon mindenkinek segíthet látása helyreállításában, akinek nincs működő retinája. „Nem lesz szükség szemgolyókra a látáshoz” ‒ mondja Arthur Lowery, a Monash Egyetem kutatója, a bionikus szemek fejlesztője. A terv az, hogy maximum 11, egyenként 43 elektródát tartalmazó lapocskát ültetnek be az agy azon részébe, amely a szemekből befutó információk első feldolgozását végzik. Korábbi kísérletek alapján ezen részek stimulálása esetén az alanyok fényeket „látnak” felvillanni.

Lowery úgy véli, hogy megfelelően elhelyezett elektródákkal olyan felvillanásokat lehet kreálni, amelyek a pixelekhez hasonlóan használhatók, vagyis belőlük egy alacsony felbontású, nem egészen 500 pixeles képeket lehet összerakni. Bár a kép sokkal kevésbé lesz részletgazdag, mint a szemek által közvetített, 1‒2 millió pixelnek megfelelő felbontású képek, a látás legalapvetőbb funkciójának helyreállításához elegendő lehet.

A kamerák által felvett képek először egy pici számítógépbe futnak be, amely leegyszerűsíti azokat, majd az elektródákhoz küldi az adatokat. „A processzor úgy fog működni, mint egy rajzfilm-rajzoló” ‒ mondja Lowery. Igyekszik minél kevesebb vonással ábrázolni egy összetett helyzetet. Egy arcot például 10 pixellel is lehetséges úgy ábrázolni, hogy komoly információértéke legyen a képnek. Ennyi például pontosan elég ahhoz, hogy a rendszer használója lássa, hogy feléje fordul-e a közelében álló személy, vagy éppen távozóban van.

A fejlesztést először olyan betegeken fogják tesztelni, akik nemrégiben veszítették el látásukat. Azt egyelőre nem tudni, hogy hasonló módszerekkel egyáltalán lehetséges-e látást adni a születésüktől fogva vak személyeknek. Ha minden a tervek szerint alakul, az első páciensek a műtétet követően nagyon leegyszerűsítve ugyan, de képesek lesznek látni maguk körül a világot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward