Közepes fekete lyuk bolyonghat galaxisunkban

Fekete lyukakból egyelőre két típust ismerünk: a csillagtömegű égitesteket és a szupernehéz objektumokat. Hogy a kettő közötti mérettartományban léteznek-e égitestek, azt senki sem tudja, de lehetséges, hogy most sikerült megtalálni az első ilyet.

Közepes fekete lyuk bolyonghat galaxisunkban

A fekete lyukakat meglehetősen nehéz megtalálni, amennyiben éppen nem táplálkoznak vagy ütköznek, hiszen nem bocsátanak ki elektromágneses sugárzást (kivéve talán a Hawking-sugárzást, azonban messziről valószínűleg ezt sem tudnánk detektálni). Mivel tehát a csillagászati észlelések túlnyomó része még mindig az elektromágneses tartományban zajlik, ezek az objektumok láthatatlanok számunkra, hacsak nem csinálnak valami különlegeset.

Ennek dacára pár dolgot azért tudunk (legalábbis jól megalapozottan feltételezünk) a fekete lyukakról. Az egyik ilyen információ, hogy az objektumokból többfajta méretű létezik: vannak csillagtömegű fekete lyukak, amelyek kimerült csillagmagok gravitációs összeomlásával keletkeznek, ezek tömege 100 naptömegig terjed, és szupernehéz fekete lyukak, amelyek 100 ezer naptömegnél nehezebb, és egész galaxisok központi égitestjei.

Az azonban óriási kérdés, hogy léteznek-e olyan fekete lyukak is, amelyek a két említett mérettartomány között helyezkednek el. Elvileg ennek fizikailag semmi akadálya nem lenne, és néhány közvetett bizonyíték is utal arra, hogy léteznek száztól százezer naptömegig terjedő tömegű fekete lyukak, létezésüket még nem sikerült igazolni.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Egy nemrég megjelent tanulmány azonban újabb adalékkal járul hozzá a közvetett bizonyítékokhoz az ilyen méretű égitestek létezésével kapcsolatban. Az ALMA rádiótávcsővel vizsgálódó kutatók ugyanis találtak valamit a Tejútrendszerben, amelyről elképzelhető, hogy egy közepes méretű fekete lyuk. A kutatók galaxisunk közepétől 20 fényévre azonosítottak ugyanis egy molekuláris gázfelhőt, amely látszólag egy láthatatlan, nagyon nehéz objektum körül kering. A gáz a kutatók szerint egyértelműen keringő mozgást végez, mégpedig a legfrissebb számítások szerint egy 32 ezer naptömegű objektum körül, amely nagyjából akkora teret tölt ki, mint a Jupiter.

Az eredményekről beszámoló tanulmány egyelőre lektorálásra vár, de ha a szakértők nem követtek el hibát számításaik során, akkor nagyon valószínűnek tűnik, hogy egy közepes méretű fekete lyukat csíptek el. Ráadásul az inaktív fázisban, ami még értékesebbé teheti a felfedezést, hiszen az egyúttal új metódust is kínál más hasonló, éppen nem táplálkozó égitestek megtalálására is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap