Közeli bolygója hatására cserélgetheti mágneses pólusait egy csillag

A tau Bootis A az egyetlen ismert csillag, amelynek mágneses tere a Naphoz hasonlóan periodikusan átfordul. Az  51 fényévnyire található égitest azonban jóval gyakrabban cseréli fel mágneses pólusait, mint a Nap.

Közeli bolygója hatására cserélgetheti mágneses pólusait egy csillag

Viszonylag ritkának számít, hogy egy bolygó olyan közvetlen és jelentős hatást fejtsen ki központi csillagára, mint a tau Bootis A kísérője a szakértők szerint teszi. Az 51 fényévnyire, az Ökörhajcsár csillagképben található csillag az első olyan Naprendszeren kívüli égitest, amelynek esetében sikerült megfigyelni a mágneses tér periodikus átfordulását, amely a Napnál 11 évente következik be, így egy-egy ciklus összesen 22 évig tart (Hale-ciklus). Központi csillagunk esetében ez a ciklus szorosan összefügg a naptevékenység intenzitásával, amely mindig a pólusok tényleges kicserélődésének idején éri el maximumát.

A tau Bootis A 2007-ben került a csillagászati érdeklődés középpontjába, amikor a St Andrews Egyetem kutatója, Rim Fares észrevette, hogy az égitest mágneses tere elkezdett átfordulni. A tau Bootis A esetében azonban a ciklus jóval rövidebb, mint a Napnál: a mágneses pólusok a megfigyelések kezdete óta négyszer cseréltek helyet. A kutatók elmondása szerint a ciklus pontos hosszának megállapítása érdekében még egy darabig figyelni kell a csillag viselkedését, de jelenleg úgy tűnik, hogy a tau Bootis A mágneses ciklusa legfeljebb 2 (földi) év hosszú, de az is lehetséges, hogy mindössze nyolc hónapig tart.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozhatja ezt a Naphoz képest rendkívüli gyakoriságú mágneses átfordulást, de a szakértők szerint a csillag nagytömegű bolygójának komoly szerepe lehet a dologban. A tau Bootis A egy kettős rendszer fényesebbik tagja, tömege 20 százalékkal nagyobb a Napénál. Társa, a tau Bootis B egy vörös törpe, amely 240 csillagászati egységre (Nap−Föld-távolság) található az A jelű csillagtól. Ez utóbbinak azonban akad egy jóval közelebbi kísérője is: a tau Bootis A bolygója a legkorábban felfedezett extraszoláris planéták egyike. A tau Bootis b katalógusjelű égitestre 1996-ban bukkantak rá. A bolygó tömege négyszerese a Jupiterének, és rendkívül közeli pályán kering csillagához, mindössze 3,3 földi nap alatt kerülve meg azt.

A Nap esetében a Hale-ciklus egyik lehetséges okának azt tartják a csillagászok, hogy csillagunk felszíni rétegei az egyenlítői részeken nagyobb sebességgel forognak, mint a pólusokon (differenciális rotáció), ami mágneses dinamó-hatást vált ki. Ha valóban ez áll a pólusok átfordulásának hátterében, a tau Bootis A esetében még hangsúlyozottabban érvényesülhet, hiszen az óriási tömegű, közel keringő bolygó gravitációs hatása leginkább a hozzá legközelebb eső részeken, vagyis a csillag egyenlítői régiójának felszíni rétegein érvényesül. A gyors keringésű bolygó maga után vonja ezt az anyagot, még jelentősebbé téve a forgási sebességek különbségét az egyenlítő és a sarkok között.

A kutatók más égitesteket is vizsgálnak a háttérbeli okok felderítése érdekében, az eredmények azonban egyelőre váratnak magukra, főként azért, mert mindeddig egyetlen más csillagnál sem sikerült olyan szabályos, egyértelmű mágneses ciklust megfigyelni, mint a Nap és a tau Bootis A esetében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward