Kőolaj-finomító a Lófej-ködben

A bolygónktól 1300‒1500 fényévnyire található gázfelhő a becslések szerint kétszázszor annyi szénhidrogént tartalmaz, mint amennyi víz van a Földön. 

Kőolaj-finomító a Lófej-ködben

Az Orion csillagképben található Lófej-köd vizsgálata közben az IRAM (Institut de Radioastronomie Millimétrique) 30 méteres távcsöve olyan molekulákra bukkant, amelyek arra utalnak, hogy a régió egyfajta gigantikus természetes kőolaj-finomítóként funkcionál. Az Andalúzia hegyei közt üzemelő rádiótávcső, amely a milliméteres hullámhosszú tartományban kutatja az eget, szénhidrogének jelenlétét mutatta ki a Földtől 1300‒1500 fényévnyire található gázfelhőben.

Jérôme Pety és kollégái a Lófej-köd vegyi összetételét vizsgálják, és ennek során harminc különböző molekulát azonosítottak a régióban, köztük jelentős mennyiségben kisméretű szénhidrogéneket is, amelyek a kőolaj és a földgáz legkisebb összetevőinek számítanak. A becslések szerint a gázfelhő kétszázszor annyi szénhidrogént tartalmaz, mint amennyi víz van a Földön.

A szénhidrogének egyikét, a propinilidin-iont (C3H+) most először sikerült az űrben azonosítani, holott a molekula kulcsszerepet játszik a kisebb szénhidrogének összekapcsolódását, illetve újbóli szétesését eredményező reakciókban. Ami a szénhidrogének eredetét illeti, a szakértők elmondása szerint ezek nagy poliaromás szénhidrogénekből keletkeznek ultraibolya sugárzás hatására, vagyis a régió ténylegesen óriási kőolaj-finomítóként üzemel, amelyben a Lófej-köd szolgáltatja az nyersanyagot, a közeli csillagok pedig a molekulákat felbontó sugárzást biztosítják.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward