Könnyű préda a jeladóval felszerelt hal a fókáknak

Más vizsgálatok is igazolták már, hogy a vadon élő állatok megcímkézése komolyan befolyásolhatja túlélési esélyeiket.

Könnyű préda a jeladóval felszerelt hal a fókáknak

Egy fogságban tartott fókákon végzett kutatás eredményei szerint a halak tudományos célból történő megcímkézése könnyű prédává tehetiaz állatokat az emlős ragadozók számára. A brit Amanda Stansbury és kollégái igazolták, hogy a periodikusan megszólaló, akusztikus jelzőeszközzel ellátott halakat sokkal hamarabb megtalálják és zsákmányul ejtik a fókák, mint a címkézetlen állatokat. A szakértők szerint a hasonló nyomkövetők valószínűleg az ilyennel ellátott ragadozóknak sem segítenek, hiszen a közeledő hangot a potenciális zsákmány is hamar megtanulhatja, és ez segíthet neki elmenekülni.

„Kutatásunk megmutatja, hogy mennyire fontos megismerni a különböző állatok érzékeinek működését, mielőtt jeleket kibocsátó címkékkel látunk el a környezetükben valamilyen élőlényt” – mondja Stansbury. A szakértők kísérleteiksorán számos rejtekhelyet tartalmazó betonmedencékben engedték szabadjára a fókákat. A medence eldugott sarkai közül kettőbe helyeztek halakat, és közülük az egyiket akusztikus jeladóval látták el. A kísérletben tesztelt 10 fóka mindegyike gyorsan megtanulta, hogy a szabályos hanghatás gyors vacsorát jelent, így ennek forrását érdemes lokalizálni.

„Az első alkalommal átlagosan fél óráig tartott, míg megtalálták a felcímkézett halat, 20 próbálkozás után azonban kevesebb mint egy perc alatt azonosították annak tartózkodási helyét” – mondja Stansbury. Az állatok ezt követően akkor is a megjelölt zsákmányt keresték meg, ha a medence több más pontján is címkézetlen halak úszkáltak. A szakértők szerint a nyomkövető a vadon élő ragadozók számára is hasonlóan vonzó célpontot nyújthat, ez pedig komoly hatással lehet mind a megjelölt halakra, mind pedig az ezeket felcímkéző kutatók eredményeire.

A kísérletek során használt akusztikus címkéket napjainkban halak, cápák, angolnák, polipok, tintahalak, teknősök és fókák megjelölésére egyaránt használják, jónéhány esetben azért, mert az adott faj veszélyeztetett. A mostani eredmény azonban azt sugallja, hogy a nyomkövető felszerelése tovább ronthatja a megjelölt példányok, és ezzel a faj túlélési esélyeit. Stansbury elmondása szerint már más kutatások is kimutatták, hogy az akusztikus címkével fiatalon megjelölt lazacok kisebb eséllyel érik meg a felnőttkort, mint hangtalan nyomkövetővel ellátott társaik. A problémára tehát valószínűleg megoldást jelenthet, ha műholdas vagy rádiós jeladóval címkézik fel az állatokat, vagy olyan frekvencián üzemelő akusztikus adókkal, amelyek az adott élőhely lakói számára nem érzékelhetők.

Egyéb vizsgálatok is igazolták már, hogy az állatok megcímkézése komolyan befolyásolhatja túlélési esélyeiket. A szárnyukon megjelölt pingvinek kisebb eséllyel találnakpárt, a nyakörvvel ellátott nőstény vízipockok pedig valamiért ötször annyi hímutódot hoznak a világra, mint nőstényt, jelentősen felborítva a populáció nemi egyensúlyát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward