Kollaboratív robotokhoz csinált közös interfészt az ABB és a Kawasaki

A világ első ilyen rendszerét müncheni „Automatica 2018” szakkiállításon mutatták be.

Kollaboratív robotokhoz csinált közös interfészt az ABB és a Kawasaki

A közös interfész a több iparágat érintő szakemberhiány orvoslásában is segítséget jelenthet majd, áll a két cég közös sajtóközleményében. Japánban, ahol például minden ötödik dolgozó egy évtizeden belül nyugdíjba vonul, nagy szükség lehet a hasonló megoldásokra.

A könnyebben kezelhető robotok új felhasználók számára is elérhetővé teszik a robotika kínálta előnyöket, így a kollaboratív robotok iránti kereslet túlszárnyalta az ipari robotok gyorsan bővülő piacának növekedését. A röviden kobotoknak hívott robotok programozása és üzemeltetése nem igényel speciális szaktudást, így lerövidíthető az ipari robotoknál szokásos hosszabb betanítási folyamat.

„A legkorszerűbb színvonalat képviselő, iparági szabvány szerinti üzemeltetési interfész tovább fokozza majd a kollaboratív robotok piacán már jelenleg is tapasztalható gyors növekedési ütemet” – nyilatkozta Per Vegard Nerseth, az ABB Robotika ügyvezető igazgatója. „Az interfész alkalmazása számos új gyártó számára rugalmasságot és skálázhatóságot biztosít, a világ ipari dolgozói számára pedig érdekesebb, motiválóbb munkát kínál.” Az ABB Robotika napjainkig összességében több mint 400 ezer robotot és robotos megoldást szállított a vállalatok és az alkalmazások széles köre számára.

Az új interfészt a két cég 2017 novemberében bejelentett együttműködésének keretében fejlesztették ki. Az együttműködés célja az ismeretek megosztása, valamint a kollaboratív automatizálás előnyeinek népszerűsítése, különös tekintettel a kétkarú kobotok alkalmazására. Az új fejlesztés egy egyszerűsített ember-robot interfész, intuitív, okostelefonokéhoz hasonló navigációval és ikonokkal.

„A kollaboratív robotok jelentősen hozzájárulnak majd a társadalom jólétéhez, mivel rugalmasabbá és hatékonyabbá teszik a gyártást, és a munkaerőhiány ellensúlyozásával biztosítják a gyárak működését” – mondta el Yasuhiko Hashimoto, a Kawasaki Precision Machinery and Robot Company elnök-vezérigazgatója. A Kawasaki mostanáig több mint 180 ezer robotot gyártott le a világ közel 50 országában való felhasználásra.

Az Automatica szakkiállításon a két cég közösen mutatta be a kollaboratív termékeit. Az érdeklődők megtekinthették, hogy a Kawasaki kétkarú SCARA robotja, a „duAro” hogyan dolgozik együtt az ABB kétkarú YuMI® robotjával.

Az együttműködés keretében más témákkal, így például a biztonsági szabványokkal is foglalkoznak a szakértők. A hagyományos ipari biztonságtechnikai szabványok sokéves gyakorlaton és nagyon speciális paramétereken alapulnak. A kollaboratív automatizálás egyik fontos célja viszont az lenne, hogy olyan biztonságtechnikai szabványokat dolgozzanak ki, amelyek garantálják a dolgozók biztonságát, de indokolatlanul nem korlátozzák azt a lehetőséget, hogy az emberek együtt dolgozhassanak a kobotokkal, és kihasználhassák az ilyen robotok alkalmazásában rejlő számos előnyt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward