Kőkorszaki tejallergia

Angol és német tudósok nemrégiben felfedezték, hogy a több ezer évvel ezelőtt élt európai őseink egyáltalán nem fogyaszthattak tejet

Kőkorszaki tejallergia

Angol és német tudósok nemrégiben felfedezték, hogy a több ezer évvel ezelőtt élt európai őseink egyáltalán nem fogyaszthattak tejet. Ez állítja legalábbis Mark Thomas, a londoni University College munkatársa, illetve német kollégája Joachim Burger a Mainzi Egyetem kutatója.

Felfedezésüket a Nature.com internetes magazin, valamint a Proceedings of the National Academy of Sciences tekintélyes amerikai folyóirat hasábjain is közzétették. A tudósok azt állítják, hogy 8000 évvel ezelőttig az európai emberek génkészletéből hiányzott az úgynevezett laktáz gén – amely nélkül a gyomor nem képes megemészteni és lebontani a tejben található laktózt.

A két tudós megállapításait egy széleskörű DNS vizsgálat eredményeire alapozza, amelynek során Magyarország, Litvánia, Németország és Lengyelország területén talált, a neolitikum idejéből származó csontvázakat tanulmányoztak. Felfedezték, hogy a több mint 8000 éves DNS-ekből hiányzik a tejfogyasztást lehetővé tevő laktáz gén.

Részben erre a tanulmányra hivatkozva, a kutatók meg vannak győződve arról, hogy ősapáink és ősanyáink még jóval a „tejallergia” elmúlása előtt elkezdték a tejelő szarvasmarhák háziasítását és tartását. Arra azonban máig sem sikerült fény deríteni, hogy hogyan is juthattak hozzá kőkorszaki őseink a tej megemésztését lehetővé tevő génhez. A genetikusok véleménye szerint, elsőként Kelet-Afrikában és Európa északi részén következhetett be a génmutáció kb. 3000-7000 évvel ezelőtt. Mindenesetre ez a mutáció nagyban hozzájárult az emberi faj több tízezer éves sikeres fennmaradásához és fejlődéséhez.

Általánosságban elmondható, hogy minden csecsemő képes megemészteni a tejet, néhányan azonban 2-5 éves korukra elveszíthetik ezen képességüket. A legtöbb tejallergiás ember Ázsiában, Afrika Szub-Szahara régiójában, valamint az amerikai őslakosok és a Csendes-óceáni szigetlakók körében található. Ezzel szemben a legtöbb európai és afrikai (a Szub-Szaharán kívüli területeken élő) ember rendelkezik a laktáz génnel még felnőtt korában is.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a világ népességének kb. 70%-a képes a tejet megemészteni, ami hatalmas előrelépést jelent ahhoz képest, hogy 8000 évvel ezelőtt szinte egyetlen felnőtt ember sem fogyaszthatott tejet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward