Kő-papír-olló robot módra

A Tokiói Egyetem kutatói által kifejlesztett robottal nem is érdemes elkezdeni kő-papír-ollózni, ugyanis mindig nyer.

Kő-papír-olló robot módra

A Tokiói Egyetem mérnökei olyan robotot építettek, ami emberi ellenfeleivel szemben képes csalni a kő-papír-olló nevű játékban, mivel a legelső jelek alapján azonosítja a mutatni kívánt jelet, és annak megfelelően hozza meg saját döntését. A robot tehát gyakorlatilag az utolsó pillanatig hezitáló, és saját válaszát „némi” késéssel bedobó játékos automatizált megfelelője, csak éppen ebben az esetben számunkra követhetetlen sebességgel folynak a történések.

A kő-papír-olló remek megoldás lehet döntési helyzetekben, de csak addig működőképes, amíg a két fél betartja a játékszabályokat, vagyis egyszerre mutatja meg a kiválasztott kézjelet. Jelen esetben azonban a robot a jel megformálásának első pillanatai után tudja, hogy mi lesz a végeredmény, és mire mi, lomha emberek befejezzük a mozdulatot, a gép már prezentálta is saját, nyerő verzióját.

A dolog, azon túl, hogy ötletnek szórakoztató, érdekes kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan gondolkodunk az intelligenciáról. A kő-papír-olló egy nagyon egyszerű játék, mégis csak évtizedekkel a sakk után került a mesterséges intelligencia kutatóinak látóterébe. A sakk sokáig ezen kutatások zászlóshajójának számított, azonban ‒ mint a mostani kísérletből is kitűnik ‒ más fajtái is lehetnek az értelemnek. A kő-papír-ollózó robot esetében például egy kifejezetten fizikai síkon megnyilvánuló felsőbbrendűségről beszélhetünk. Az intelligencia kapcsán szokás arról beszélni, hogy az ész mindig (többnyire?) győz a nyers erő fölött. Ahogy azonban egyre több fizikailag is ügyes robot kerül megépítésre, árnyalódik a kép: a digitális dolgok megjelennek a fizikai világban, és egyre több dologban bizonyulnak jobbnak, gyorsabbnak az embernél. És persze mint a legtöbb dolognak, ennek is lesznek jó és rossz következményei egyaránt.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward