Kizökkent az idő

A Cornell Egyetem fizikusai olyan „időálcát” dolgoztak ki, amely nem térben tűnteti el a dolgokat, hanem időben.

Kizökkent az idő

A Cornell Egyetem fizikusai olyan „időálcát” dolgoztak ki, amely nem térben tűnteti el a dolgokat, hanem időben. Vegyünk például egy műkincslopást: az (ennél sokkal fejlettebb) időálcát alkalmazó tolvaj besétál a múzeumba, leemeli a képet a falról, majd kisétál, és ez az egész időszak láthatatlan, „kiesik” a kamerák és a biztonsági lézerek számára. A DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) által is támogatott fejlesztés ilyen hosszú időtartamok esetében ugyan még nem működőképes, de minden egy kis lépéssel kezdődik: a kutatók álcájukkal egyelőre 40 pikoszekundum (a másodperc billiomod része) hosszúságú időkiesést képesek létrehozni, ahogy arról a Nature oldalain beszámolnak.

Az eseményeket annak köszönhetően látjuk, hogy az objektumok által visszavert fény a szemünkbe érkezik. A kutatók ezt az általában folyamatos fényáramot szakították meg a pillanat tört részére. A láthatatlansági technológiák többsége, például a már korábban szóba került metaanyagok technológiája azon alapul, hogy a fénysugarak elkerülik az álcázni kívánt tárgyat. A Cornell kutatói viszont nem a fény irányát, hanem annak sebességét változtatták meg, időbeli álcázást hozva ezzel létre a térbelivel szemben.

A módszer lényege, hogy optikai szálak és egy úgynevezett „időlencse” segítségével kettébontják a fénysugarat két különböző sebességű nyalábra, és a két nyaláb közti időrés fedi el az eseményeket.

A téridő álca elméleti létezését először Martin McCall brit elméleti fizikus fogalmazta meg, az ő ötlete nyomán kezdték meg kísérleteiket a cornell-i kutatók, Alexander Gaeta és Moti Fridman vezetésével.

Ahogy Michio Kaku, a tudományos-fantasztikus művekben megjelenő fizikára szakosodott fizikus elmondja: „Ez még nem elég ahhoz, hogy láthatatlanul mászkáljunk a Roxfortban. A következő lépés az elrejtett időintervallum megnövelése lesz, mondjuk a másodperc milliomod részére. És ha ez sikerült, akkor már nincs is messze a science fiction stílusú láthatatlanság.”

McCall számításai szerint ahhoz, hogy az álca egyetlen másodpercig működjön, a berendezésnek sokkal nagyobb méretűnek kell lennie, konkrétan 18 600 mérföldnyi optikai szálról beszél. Gaeta és kollegái azonban nem csüggednek: „Valahol el kell kezdeni.”

Ami a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit illeti: már ilyen rövid időintervallumok esetében is alkalmas lehet a technológia információcsomagok elrejtésére egy nagysebességű adatfolyamban. Ennek persze árnyoldalai is vannak, mint minden álcázó technológiát, ezt is lehet jóra is, rosszra is használni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward