Kivirágzott az első rézvirág az űrállomáson

A rézvirágok termesztése nem volt egyszerű, néhány hete még úgy tűnt, hogy a növények elpusztulnak odafönt, végül azonban Scott Kellynek köszönhetően helyrerázódtak.

Kivirágzott az első rézvirág az űrállomáson

Scott Kelly, a NASA űrhajósa lassan végére ér egy éves küldetésének, amelyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tölt el. Az asztronauták normális esetben 6 havonta váltják egymást, Kelly azonban egy hosszabb távú kísérletrésztvevője, így már majdnem 300 napja nem járt a Földön. A vegetáció élvezetéről azonban nem kellett lemondania, hiszen az űrállomás egy saját növénytermesztő részleggel is rendelkezik, ahol különböző fajok űrbéli nevelgetésével kísérleteznek a legénység tagjai.

A Veggie nevű kísérlet a napokban eddigi leglátványosabb eredményét produkálta, hiszen a benne növesztett rézvirágok egyike narancssárga virágokat bontott. A most virágozni kezdő növényt több társával együtt tavaly novemberben kezdték magról felnevelni, és termesztésük nem bizonyult zökkenőmentesnek. Két héttel azt követően, hogy a rézvirágok fejlődésnek indultak, azok leveleiből víz kezdett kipréselődni, ami azt jelezte, hogy belsejükben a környezetnél magasabb nyomás uralkodik. Néhány levél fel is pöndörödött, majd lekonyult, ami rendszerint arra utal, hogy a növény túl nagy környezeti stressznek van kitéve.

A legénység úgy döntött, hogy megnövelik a bemenő levegő mennyiségét a növesztőkamrákban, hátha ezzel megoldódnak a problémák, erre azonban egy váratlan űrséta miatt csak megkésve került sor. Úgy tűnt, hogy a rézvirágok nem élik túl, leveleik száradni kezdtek, és a növényeken penész jelent meg. Kelly ekkor saját kezébe vette az irányítást. Az űrhajós engedélyt kért és kapott arra, hogy maga rendelkezhessen a növények felett, és ne kelljen minden egyes lépés előtt részletes utasításokat kérnie a földi irányítóktól.

Az űrállomás első „autonóm kertésze” lemetszette a növények beteg részeit, és megnövelte a levegőt keringető ventillátorok sebességét. Ettől azonban a levelek csak még gyorsabban száradtak. Az űrhajósból saját bevallása szerint ezen a ponton előbújt a lelke mélyén rejtőző Mark Watney (A marsi című regény főhőse), és kísérletezni kezdett a növényekkel, majd az ezek alapján eredményesnek tűnő módszereket alkalmazva igyekezett életben tartani a virágokat. A változtatások egyike az volt, hogy bár a rézvirágokat normális esetben a növesztőkamra vörös, zöld és kék LED-jei világítják meg, Kelly úgy döntött, hogy némi természetes fény sem fog ártani nekik, így rendszeresen kitette ezeket „napozni” az űrállomás kupolájába.

Az erőfeszítések végül meghozták gyümölcsüket. A négy palánta közül kettő elpusztult ugyan, a másik kettő viszont helyrerázódott, és egyikük néhány napja ki is virágzott. Ezek a rézvirágok persze messze nem az első űrben termesztett növények. Ami az elmúlt éveket illeti, az űrállomás legénysége régóta végez növénykísérleteket odafent. A 2014-ben üzembe állított Veggie növesztőkamráiban tavaly először termesztettekolyan római salátát, amelyet már meg is kóstolhattak az űrhajósok.

A rézvirágokra azért esett a választás, mert a szakértők azt szeretnék rajtuk tanulmányozni, hogy a mikrogravitációs környezet hogyan hat a virágzási folyamatra. Kelly virágai tehát nem az első űrben virágzott növények, bár valószínűleg ezek az űrkertészet eddigi legesztétikusabb végtermékei. Don Pettit amerikai űrhajós 2012-ben napraforgót termesztettaz űrállomáson, amely kivirágzott ugyan, de a rendelkezésre álló képekalapján meglehetősen betegesnek tűnt. Ami az első űrvirágokat illeti, ezek növesztése a szovjetek érdeme. 1982-ben a Szaljut–7 űrállomás legénysége lúdfüvet termesztett az űrben. Ezek a növények odafönt kivirágoztak, és életképes magokat is termeltek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward