Shop menü

KIVEZETHETI A PIACRÓL EGYES DDR4-ES MEMÓRIATÁMOGATÁSSAL RENDELKEZŐ 700-AS SOROZATÚ ALAPLAPJAIT AZ MSI

Egyelőre négy modell kivezetéséről esett szó.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kivezetheti a piacról egyes DDR4-es memóriatámogatással rendelkező 700-as sorozatú alaplapjait az MSI

A DDR5-ös memóriaszabvány köré épülő memóriamodulok népszerűsége egyre növekszik, amiben nagy segítséget nyújt az a tény, hogy az egyes modulok és modulcsomagok árai sokat csökkentek az elmúlt időszakban, különösen szembetűnő ez a „lassabb” példányok esetében. A DDR5-ös memóriaszabvány térhódításával az árak egyre kedvezőbbek lehetnek, illetve az effektív órajelek további növekedésére is számíthatunk, így a friss termékek egyre nagyobb népszerűségre tehetnek szert.

Az Intel térfelén a 600-as és 700-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok között bőven találunk DDR4-es memóriatámogatással ellátott példányokat a DDR5-ösök mellett, azaz a felhasználók szabadon eldönthetik, az új platform építésekor akarnak-e memória-szabványt váltani, vagy inkább viszik tovább jól bevált DDR4-es memóriacsomagjaikat. Az AMD térfelén ilyesmire nincs lehetőség, ugyanis a Socket AM5-ös platform kizárólag DDR5-ös memóriatámogatással rendelkezik, ami az árazást tekintve hátrányt jelent, hiszen ezáltal drágább felszállni a RYZEN 7000-es vonatra.

Egy friss beszámoló alapján a változó piaci helyzetet látva az MSI vezetése úgy döntött, néhány olyan Z790-es és B760-as alaplap gyártását leállítják, amelyek DDR4-es memóriatámogatással érkeznek. Ezekből a termékekből már csak addig áll rendelkezésre utánpótlás, míg a raktárkészletek ki nem apadnak, ám attól valószínűleg így sem kell tartani, hogy a termékek egyik napról a másikra eltűnnek kereskedelmi forgalomból. Az aktuális beszámoló alapján összesen négy modellt érint a változás, legalábbis egyelőre, méghozzá az alábbi négyet.

  • MPG Z790 EDGE WI-FI DDR4
  • PRO Z790-A WI-FI DDR4
  • PRO Z790-P DDR4
  • MAG B760M MORTAR DDR4

A Z790-es sorozat DDR4-es tagjai közül természetesen nem minden modell megy nyugdíjba, ugyanis az MSI Z790-P és Pro verziókat is kínál DDR4-es kivitelben, méghozzá Wi-Fi támogatással és Wi-Fi támogatás nélkül egyaránt. Ezzel együtt a MAG Tomahawk is jelen lehet a kínálatban a továbbiakban, azaz csak néhány modellt érint a változás.

A B760-as széria tagjai közül csak egy, a MAG B760 Mortar DDR4 szerepel a listán, a másik 11 DDR4-es modell továbbra is forgalomban maradhat. A döntés mögött az állhat, hogy a felhasználók a kedvezőbb DDR5 memória-árak következtében kevésbé választják a Z790-es sorozat egyes DDR4-es tagjait, mint korábban, ám a középkategóriás modelleknél, azaz a B760-as alaplapoknál még mindig népszerű a DDR4-es memóriatámogatás, így ezen a téren az alaplapok többsége forgalomban maradhat.

A jelek szerint az MSI a jövőben a DDR5-ös memóriatámogatásra fókuszál majd, ennek első lépése lehet az említett négy DDR4-es alaplap forgalmazásának leállítása. A DDR5 térhódítását segíthetik egyébként a nemrégiben bejelentett 24 GB-os és 48 GB-os memóriamodulok, illetve a köréjük épülő memóriacsomagok is, amelyekkel új szinteket lehet elérni memória-kapacitás terén, és ezek a termékek költséghatékonyabb választásnak bizonyulhatnak az eddigi készletekhez képest. Áraik persze eleinte magasak, ahogy azt az újdonságoknál már megszokhattuk, de ha bővül a kínálat és felpörög a termelés, az árak is mérséklődhetnek a jelenlegi szinthez képest. Addigra az AMD térfelén is megérkezhet az új memóriamodulok támogatásához szükséges AGESA mikrokód.

Az MSI vezetése egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére