Kísérletileg igazolták a szempillák ideális hosszát

A pillák fő feladata a GeorgiaTech kutatóinak kísérletei alapján a szem nedvesen tartása, erre pedig a szemnyílás szélességének harmadát kitevő szálak a legjobbak.

Kísérletileg igazolták a szempillák ideális hosszát

GeorgiaTech kutatói megtaláltáka precíz tudományos választ arra a kérdésre, hogy mennyi a szempillák ideális hossza: a szemnyílás szélességének egyharmada. Ez a hosszúság ugyanis optimális ahhoz, hogy kellően nedvesen tartsa a szemet. A kutatás abból az alapvető kérdésből indult ki, hogy egyáltalán miért léteznek a szempillák. A szakértők korábban árnyékoló, porszűrő és a pislogási reflexet kiváltó funkciót egyaránt tulajdonítottak a szemhéjunk peremén ülő szőrszálaknak, szisztematikusan azonban mostanáig senki sem próbált utánajárni, hogy mi is lehet ezek feladata, mondja David Hu, a kutatás vezetője.

Hu és kollégái összesen 22 emlősfaj múzeumban kiállított, kitömött példányának szemét, szemnyílását és szempilláit vizsgálták meg az amur süntől kezdve a zsiráfig. A kutatók megfigyelték, hogy minél nagyobb a szem, annál hosszabbak a szempillák is, és ez a hosszúság meglehetősen következetesen úgy alakul, hogy majdnem mindig a szemnyílás szélességének egyharmadát teszi ki. Ez azért meglepő, mert az emlősök szőrzetével kapcsolatban általában nem lehet hasonló szabályszerűségeket megfigyelni. A szőrszálak hossza többnyire a környezettől, az állat aktivitásától és más hasonló faktoroktól függ, vagyis nincs olyan általános törvényszerűség, amely az emlősök szőrére azok konkrét körülményeitől függetlenül igaz lenne.

A kutatócsoport úgy sejtette, hogy a szempilláknak a levegő áramlásának szabályozásához lehet valami közük, így a következő lépésben egy kísérlettel próbálták ezt igazolni. A laborban különböző hosszúságú „szempillákat” ragasztottak egy-egy Petri-csészére, amelyekbe némi vizet is töltöttek, a szemgolyót fedő vékony könnyfilm imitálására. A kísérlet során alacsony sebességű szélcsatornába helyezték az edényeket, majd lemérték, hogy melyikből milyen gyorsan párolog el a víz. Úgy találták, hogy a nyílás átmérőjének egyharmadával egyező hosszúságú pillák a leghatékonyabbak a párolgás megakadályozásában.

A szempillák a légáramlás elterelése révén gyakorlatilag megakadályozzák, hogy az közvetlenül érje a szem felületét, mondja Hu. A pillák hiányában a szem gyorsabban kiszárad, és jobban ki van téve a levegőben terjedő más veszélyeknek, például a bakteriális fertőzéseknek vagy a pornak is. Elsőre azt hihetnénk, hogy minél hosszabbak a pillák, annál hatékonyabbak feladatuk ellátásában, valójában azonban egy bizonyos hosszúság fölött a szálak a szemre terelik a légáramlatokat, így fokozott párolgást okoznak, valamint a mikrobákat és szennyeződéseket is a látószerv felületére irányítják.

A szempillák működésének hatásfoka ugyanakkor hosszúságukon túl sűrűségükön is múlik. A nagyon száraz környezetben élő tevék például mind alsó, mind felső szemhéjukon két sornyi, nagyon sűrű pillával rendelkeznek, így még hatékonyabban állják útját a szárító hatású, porban gazdag sivatagi levegőnek. Hu és kollégái szerint így például megfelelő hosszúságú, sűrű műszempillák viselésével bizonyos esetekben mérsékelhető lehet a szemszárazság is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward