Kína megjárta a Holdat

Egy kínai kísérleti szonda nyolc nap alatt eljutott a Földről a Holdon túlra, majd minták hordozására alkalmas kapszuláját épségben visszajuttatta bolygónkra.

Kína megjárta a Holdat

Egy kínai kísérleti szonda nyolc nap alatt eljutotta Földről a Holdon túlra, majd égi kísérőnket megkerülve minták hordozására alkalmas kapszuláját épségben visszajuttatta a Földre. A küldetés egy holdi minták beszerzését és bolygónkra való visszajuttatását célzó misszió előkészítése volt, amely a távol-keleti ország űrszakértőinek tervei szerint 2017-ben indulhat útjára. A Csang’e−5−T1 nevű tesztjármű október 23-án indult útjára, a kapszula pedig november 1-jén ért földet.

A sikeres misszióval Kína a harmadik nemzetté lépett elő, amely sikerrel demonstrálta, hogy megfelelő technológiai háttérrel rendelkezik egy mintavisszahozó küldetéshez. Holdi mintákat utoljára a szovjetek hoztak vissza a Földre a hetvenes években. A három éven belül indítani tervezett Csang’e−5 a kínai illetékesek elmondása szerint nagyjából két kilogramm holdkőzetet fog begyűjteni, ezt ráadásul nem is a felszínről szerzi majd be, hanem két méteres mélységből.

A kínai kísérleti szonda útja során 413 ezer kilométerre távolodott el a Földtől, és menet közben fantasztikus képeket készített a Föld és a Hold párosáról. Mivel a visszatérő szonda sebessége túl nagy volt a kapszula légkörbe való biztonságos belépéséhez, a kínai mérnökök érdekes módot választottak az űreszköz lelassításához. A 11,2 km/másodperccel haladó egységet egyszer „visszapattintották” az atmoszféra felső rétegeiről, mintha egy kaviccsal kacsáznának a vízen. A kapszula ennek hatására annyira lelassult, hogy a légkörbe való tényleges belépéskor a hővédő pajzsok már képesek voltak megbirkózni a terheléssel.

A kínai űrprogram sikert sikerre halmoz az elmúlt időszakban, és a legjobb úton halad fő célja felé, hogy a 2020-as években embert küldjön a Holdra, illetve állandó űrállomást létesítsen égi kísérőnk közelében. A mostani küldetés célja elsősorban a visszatérést biztosító rendszerek tesztelése volt az ambiciózus holdprogram harmadik lépését jelentő Csang’e−5 missziójának előkészítéseként. A program első lépéseként 2007-ben és 2010-ben Kína szondákat küldött égi kísérőnk körüli pályára, a második lépésben pedig egy leszállóegységet és egy apró holdjárót juttattak a Holdra 2013 decemberében.

Míg a kínai űrprogram rendkívül sikeres hetet zárt, az amerikai magánűrhajózási cégek borzasztó napokon vannak túl. Az Orbital Sciences rakétájának robbanása után pár nappal a Virgin Galactic céget érte a következő, ezúttal sajnos emberéletet is követelő tragédia. A cég SpaceShipTwo nevű űrrepülőjét a Mojave sivatag fölött tesztelték, amikor a jármű nem sokkal a hordozójáról való leválás után darabokra hullott a levegőben. A fedélzeten tartózkodó két pilóta közül az egyik csak könnyebben sérült, a másik viszont életét vesztette.

A Virgin által fejlesztett jármű kifejezetten űrturisztikai célokra épül: az elképzelések szerint az űrrepülőt egy hordozó viszi fel a légkör magasabb rétegeibe, ahol a gép leválik, és a repülő saját hajtóműveivel emelkedik 100 kilométeres magasságba, a világűr határára, majd utasaival együtt visszatér a Föld felszínére. Az első vizsgálatok alapján elképzelhető, hogy a tesztrepülő tragédiáját emberi hiba okozta, úgy tűnik ugyanis, hogy a pilóták túl korán állították a szárnyakat a visszatéréshez szükséges fékező pozícióba. Ettől függetlenül lehetséges, hogy egészen más okozta a repülő széthullását, amelyre majd csak a következő hónapok vizsgálatai fognak fényt deríteni.

A cég történetében nem ez az első hasonló tragédia, 2007-ben egy földi hajtóműteszt során történt robbanás három technikus életét követelte. A mostani eset komolyan visszavetheti a Virgin terveit, a cég ugyanis már a jövő évben meg akarta volna kezdeni a turistautakat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward