Kína először küld embert kísérleti űrállomására

A kínai kormány bejelentette, hogy június közepén három űrhajóst juttatnak el az első kínai kísérleti űrállomás,  a Tienkung-1 (Mennyei Palota) fedélzetére. 

Kína először küld embert kísérleti űrállomására

A kínai kormány bejelentette, hogy június közepén három tajkonautát (a kínai űrhajósokra használatos név) küldenek a világűrbe. A küldetés során az űrutazók célja a Tienkung-1 (Mennyei Palota), az első kínai kísérleti űrállomás lesz, melyet 2011. szeptember 29-én állítottak pályára. Kína először 2003-ban küldött embert a világűrbe, Jang Li-vej a Sencsou-5 fedélzetén 14-szer kerülte meg a Földet. 2005-ben két űrhajós öt napig keringett bolygónk körül, és 2008-ban sor került az első űrsétára is.

A Sencsou-9 űrhajó hordozórakétája, amely a Hosszú Menetelés nevet viseli, kínai források szerint a hétvégén a starthelyre került, így mostantól bármikor megtörténhet a kilövés. A küldetés hosszáról egyelőre nincs információ, csak annyit tudni, hogy az űrhajósok a kísérleti állomás fedélzetén fognak élni a projekt ideje alatt. Feladatuk a Tienkung-1 megközelítése, majd a dokkolás és az átszállás végrehajtása lesz. A dokkolásra várhatóan két nappal a kilövés után kerülhet sor. Az állomáshoz való kapcsolódást tavaly már egy ember nélküli küldetésen (Sencsou-8) sikeresen végrehajtották. Az űrhajósok pár napig biztosan az űrállomáson fognak tartózkodni, és ez alatt várhatóan különféle kísérleteket végeznek majd.

Kína első űrállomása a tervek szerint két évig fog üzemelni, és 2020-ig pályára állhat a hosszabb távra tervezett, és jóval nagyobb méretű Tienkung-2 állomás első egysége is.

Az űrhajósokról annyit tudni, hogy két nőt és öt férfit választottak ki a küldetésre, de hogy pontosan ki utazik majd, az csak az utolsó pillanatokban dől el és kerül nyilvánosságra. Ez utóbbi módszer egyébként megszokottnak számít a kínai űrprogramban, amelynek rövidtávú tervei közt a már említetteken kívül egy ember nélküli holdutazás is szerepel, melynek célja kőzetminták begyűjtése égi kísérőnkről.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward