Kína ellenőrizhetőbb mikroblogokat akar

A kínai hatóságok tervei szerint az ország Twitterhez hasonló mikroblogjain a jövőben csak valódi nevükön regisztrálhatnak a felhasználók.

Kína ellenőrizhetőbb mikroblogokat akar

A kínai hatóságok tervei szerint az ország Twitterhez hasonló mikroblogjain a jövőben csak valódi nevükön regisztrálhatnak a felhasználók. Az új rendszert öt városban már tesztelik is.

A valódi néven való regisztráció bevezetése újabb kísérlet arra, hogy a hatóságok megszerezzék a közösségi oldalak fölötti irányítást, mivel egyre aggasztóbbnak találják, hogy ezeken a fórumokon a felhasználók a kormányt kritikával illető megjegyzéseket tesznek. A China Internet Network adatai szerint a mikroblog-oldalakat 250 millióan használják.

Wang Chen, a kínai államtanács tájékoztatási irodájának vezetője a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: „A mikroblogok egyrészt alkalmasak arra, hogy tükrözzék a közvéleményt.” Elősegíthetik a társadalom előrelépését. De Kína ugyanakkor biztosítani akarja az internet „egészséges fejlődését”, mondta Wang. A mikroblogok tükrözhetik az emberek akaratát, de könnyen használhatók káros vagy irracionális vélemények és információk terjesztésére is. Wang véleménye szerint a problémák gócpontjában a pornográfia és az álhírek terjedése áll.

A valódi néven történő regisztráció próbaüzeme a tavalyi év végén kezdődött meg Peking, Sanghaj, Tiencsin, Kanton és Sencsen városaiban. A tervek szerint a rendszert a tesztelés végeztével fokozatosan az egész országra kiterjesztik. Hogy ez pontosan milyen ütemben várható, arról Wang egyelőre nem nyilatkozott.

Az új rendszer az elemzők szerint valóban elijesztheti a kínai fórumozókat a kommenteléstől, tekintve hogy a hatóságok a múltban sem riadtak vissza attól, hogy felhasználókat tartóztassanak le rosszindulatú álhírek terjesztésének vádjával. Törvényileg tilos ugyanis olyan hozzászólásokat tenni, amelyek árthatnak a kínai állam jó hírének, továbbá tilos a köz megzavarására alkalmas összejöveteleket szervezni ezeken a fórumokon ‒ meg persze másutt is.

Arról még nem tudni részleteket, hogyan is kívánják a regisztrációt megvalósítani. Más hasonló rendszerek esetében az a hosszútávú tapasztalat, hogy a valódi néven történő regisztrációt nagyon nehéz végrehajtatni, és a felhasználók ha akarják megtalálják a kiskapukat.

Wang tájékoztatója szerint a rendszert először az új felhasználókra teszik kötelező érvényűvé, majd lassan kiterjesztik a korábban regisztráltakra is. Továbbra is lehetőség lesz más felhasználónevek használatára az oldalakon, de regisztrálni saját néven kell.

A legnagyobb kínai mikroblogot üzemeltető Sina képviselői nem voltak hajlandóak nyilatkozni a tervekkel kapcsolatban.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward